Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Уједињени у љубави на конгресу у Франкфурту

Уједињени у љубави на конгресу у Франкфурту

„Изгледало је као нека породична прослава“, гласио је наслов у новинама Frankfurter Rundschau. Они који су били тамо сложили су се с тим речима.

„Осећала сам се као код куће!“, рекла је Карла из Порторика.

„Имала сам утисак као да сам дошла код своје фамилије која живи на другом крају света“, рекла је Сара из Аустралије.

Шта је био повод овако срдачних изјава? Међународни конгрес Јеховиних сведока. Одржан је у Комерцбанк арени у Франкфурту на Мајни од 18. до 20. јула 2014. На конгресу је било скоро 37 000 људи.

Сви су дошли да уче из Библије. Програм је обухватао читање библијских стихова, песме, молитве, две драме и занимљиве говоре о разним библијским темама.

Осим Сведока из Немачке, међу присутнима је било преко 3 000 делегата из Аустралије, Велике Британије, Грчке, Јужноафричке Републике, Либана, Сједињених Држава и Србије. Из 70 земаља су дошла 234 Сведока која су у неком виду специјалне службе, као што је мисионарска служба.

Делови програма су се путем интернета преносили на 19 локација у Немачкој, као и у Аустрији и Швајцарској. Укупан број присутних на свим локацијама износио је 204 046.

Уједињени упркос разликама

Програм се могао пратити на грчком, енглеском и немачком језику. На осталим местима, говори су се симултано преводили на 17 језика, између осталог на арапски, кинески, тамилски, турски и два знаковна језика.

Иако Сведоци долазе из разних земаља и култура и говоре различитим језицима, међу њима нема подела, већ их уједињује љубав (Јован 13:34, 35). Они једни друге сматрају браћом и сестрама.

„Својим очима смо видели како наше међународно братство превазилази све разлике“, рекао је Тобајас из Велике Британије.

„Упознала сам Сведоке из преко 20 земаља. Уједињује нас међусобна љубав и љубав према Богу“, рекла је Давијана из Порторика.

„Постао сам Јеховин сведок у једном малом граду“, рекао је Малком из Аустралије. „Читао сам о нашем међународном братству и гледао кратке филмове о томе. Овде сам то и доживео. Тек сада схватам шта значи бити део међународног братства. Моја вера у Бога је ојачана.“

Гостољубивост која се памти

Сведоци из 58 скупштина из Франкфурта и околине припремили су поклоне и вечерњи забавни програм за делегате.

„Дивно су нас угостили“, рекла је Синтија из Сједињених Држава. „Никада нећу заборавити искрену љубав, доброту и великодушност наше браће.“

„Обасипали су нас љубављу и братском наклоношћу. На све стране се чуо радостан смех. Пуно тога можемо научити једни од других“, рекао је Симон из Немачке.

„Забавни програм ме је уверио да Јеховини сведоци нису фанатици који се одричу лепих ствари у животу. Заиста знамо како да се добро забавимо, а да то буде пристојно“, рекла је Ејми из Аустралије.

Кофер пун лепих успомена

Конгрес у Франкфурту је био само један у серији међународних конгреса одржаних у девет земаља широм света.

На питање како му је било на конгресу у Франкфурту, један делегат је одговорио: „Замислите да сте пронашли блиског рођака, на пример брата, за ког нисте знали да постоји. Кад сте га коначно упознали, он вам широм отвори свој дом и своје срце. Ваша радост је неописива. Сада помножите то осећање са 37 000. Ето, тако је било.“

Сазнајте више

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Ко су Јеховини сведоци?

Колико Јеховиних сведока познајете? Шта знате о нама?

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Шта је Божја воља?

Бог жели да се његова воља објављује широм света. Шта је његова воља и ко о њој данас поучава друге?