Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

19 000 летова на поклон

19 000 летова на поклон

У јулу 2013, Водеће тело Јеховиних сведока послало је писмо мисионарима и онима који су у неком виду специјалне пуновремене службе у страној земљи. У њему је стајало да ће им бити омогућено да отпутују на регионалне и међународне конгресе, који су били одржани 2014. и почетком 2015.

То је за њих била посебна прилика, јер су могли да присуствују конгресном програму, али и да проведу време с породицом и пријатељима. У писму је било назначено да ће им организација обезбедити повратне авионске карте.

Нешто слично је већ било организовано раније, али овог пута је уведена једна новина. Под вођством Одбора за поучавање при Водећем телу, у главном седишту је формирана Служба за организацију путовања, која је била задужена за куповину карата.

Након што је писмо послато, убрзо су из свих делова света почеле да пристижу молбе за авионске карте. До јануара 2014, молбе су преплавиле ову Службу, чији задатак је био да пронађе и купи авионске карте.

У неким случајевима, није било лако обезбедити карте. Било је оних који су путовали из Рејкјавика на Исланду до Кочабамбе у Боливији, или из Нумее на Новој Каледонији до Антананаривоа на Мадагаскару. Неки су путовали из Порт Морсбија на Папуи Новој Гвинеји у Сијетл у Сједињеним Државама, а било је и оних који су летели из Уагадугуа у Буркини Фасо у Винипег у Канади.

Петочлани тим Службе за организацију путовања резервисао је око 19 000 летова. Трошкови су покривени средствима која су скупштине донирале у ту сврху. Карте су купљене за око 4 300 путника из 176 земаља.

Пристигла су многа писма захвалности. Један брачни пар мисионара је написао: „Данас се враћамо на нашу доделу у југоисточној Азији. Веома смо захвални што сте нам омогућили да одемо у Енглеску и да после пет година поново будемо с породицом. Без ваше помоћи, то не бисмо успели. Зато смо од срца захвални свима који су нам то омогућили.“

Један мисионар који служи у Парагвају написао је: „Моја жена и ја желимо да вам кажемо колико ценимо то што смо могли да отпутујемо на међународни конгрес у Њу Џерсију. Почетком 2011, почели смо да планирамо путовање у Сједињене Државе како бисмо посетили наше главно седиште. Имали смо малу уштеђевину и наменили смо је за то. Међутим, у јуну те године позвани смо да сарађујемо са скупштинама на знаковном језику у Парагвају. То је значило да ћемо доста путовати. Много смо размишљали и одлучили да се одрекнемо пута у Сједињене Државе и да купимо ауто како бисмо боље обављали ту службу. А онда смо добили позив да присуствујемо међународном конгресу. Било је то испуњење нашег сна! Веома смо захвални Јехови на његовој доброти!“

„Желимо да пошаљемо кратак имејл и кажемо пуно хвала“, написао је један брачни пар из Малавија. „Можемо само да замислимо колико је труда, времена и новца утрошено да би се организовао пут за толико људи. Ценимо ваш труд и поврх свега великодушност Јеховине организације, захваљујући којој смо могли да отпутујемо кући, будемо на међународном конгресу и проведемо време с породицом и пријатељима.“

Они који су радили у Служби за организацију путовања уживали су у томе. „Помагање мисионарима да отпутују кући и виде породицу и пријатеље заиста је било нешто посебно“, рекла је Милејви. „То што сам учествовала у овом пројекту, помогло ми је да увидим колико организација воли оне који служе у страним земљама“, додала је Дорис. Родни, надгледник ове Службе, рекао је: „Уживао сам у овом пројекту.“

Јеховини сведоци широм света били су срећни што су могли да помогну овим вредним и самопожртвованим мисионарима.