Пре 50 година, 583 Јеховина сведока кренула су на десетонедељно путовање око света. Али они нису били типични туристи. Њихова главна намера била је да буду у друштву хришћана који су присуствовали серији конгреса „Вечна добра вест“ одржаних 1963. године. Пошто су делегати путовали да би се срели са Сведоцима из преко 20 земаља, ова серија конгреса остала је запамћена под називом „Пут око света“.

Врхунац сваког конгреса био је говор под насловом „Када Бог постане краљ над целом земљом“. Натан Нор из главног седишта Јеховиних сведока одржао је овај говор на већини конгреса. Он је говорио о све горем стању у свету и затим о дивном библијском обећању о поновном успостављању раја на земљи. Широм света, укупан број присутних који су чули овај говор био је 580 509.

„Пут око света“ за десет недеља

Конгреси су почели у Милвокију, у Висконсину, у САД. Делегати су одатле кренули на исток. Након конгреса у Њујорку, посетили су Енглеску, Шведску, Немачку и Италију. Свуда су користили прилике да другима говоре о доброј вести из Светог писма.

Многи људи су били захвални што су Сведоци издвојили време да их посете. Једна млада жена из Стокхолма, у Шведској, рекла је: „Вашу посету ћу памтити до краја живота [...] Да ли сте стварно превалили толики пут да бисте са мном разговарали о својој вери у Бога? Дивим вам се.“

Делегати су били донекле разочарани када су стигли у Атину. Власти су под притиском верских вођа поништиле дозволу за одржавање конгреса на стадиону Панатинаикоса. Али ревни Сведоци нису одустали. До краја августа, скоро 10 000 особа је присуствовало програму који је изнет у приватним домовима и тамошњим скупштинама.

После Атине, делегати су посетили Либан, Јордан, Израел и Кипар. Суверници су их срдачно дочекали и угостили, што је понекад имало смешан исход. Док је био у Никозији, на Кипру, један делегат се нашао у загонетној ситуацији. Он каже: „Сваки пут када бих се вратио у кућу [свог домаћина] и изуо ципеле [...] оне би нестале [...] и онда би се након пет минута поново појавиле, изгланцане и сјајне!“

Током последњег дела овог путовања, делегати су обишли неке земље у Азији и на подручју Тихог океана. Они, као и хиљаде локалних Сведока, присуствовали су конгресима у Индији, Бурми (сада Мјанмар), Тајланду, Хонгконгу, Сингапуру, на Филипинима, у Индонезији, Аустралији, на Тајвану, у Јапану, на Новом Зеланду, Фиџију и у Јужној Кореји. Иако су многи изменили свој распоред како би присуствовали конгресу, нико није направио такву промену као млади пар из Јокосуке, у Јапану. Када је младић тражио од свог послодавца слободне дане да би присуствовао конгресу у Кјоту, речено му је да се слободни дани могу добити само за сахране и венчања. Пошто су били верени и већ су планирали венчање, одлучили су да се венчају мало раније него што су намеравали. Медени месец су провели на конгресу.

Почетком септембра, делегати су завршили своје путовање посетивши конгрес на Хавајима и у Калифорнији. На последњем конгресу у Пасадени, у Калифорнији, број присутних далеко је надмашио очекивања. Због тога је након завршног говора дошло до великог застоја у саобраћају. Упркос томе, локалне новине су цитирале изјаву шефа полиције који је рекао да никад није видео тако добро понашање на конгресу с толиким бројем присутних.

Дугорочне користи

Ови конгреси нам и дан-данас користе. Тада је изашла књига „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“, коју Јеховини сведоци још увек користе на својим састанцима.

Харолд Кинг кратко након што је пуштен из затвора у Кини

На конгресу у Њујорку била је објављена и нова песма. Написао ју је Харолд Кинг, Сведок који је 1963. пуштен из затвора у Кини. Песма је носила наслов „Од врата до врата“. Харолд Кинг ју је компоновао док је био у самици, а Јеховини сведоци данас певају новију верзију ове песме, која се зове „Од куће до куће“.

Данас се конгреси Јеховиних сведока у много чему разликују. Мања места одржавања подразумевају мањи број присутних. Будући да се конгреси одржавају на више локација, потребно је мање времена да би се на њих допутовало. Захваљујући свему томе, присутни могу више да се концентришу на програм. Преко седам милиона Јеховиних сведока, као и заинтересоване особе, сваке године присуствују конгресима. Да ли бисте желели да нам се придружите овог лета? Пронађите најближу локацију.