Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Извештај с годишњег састанка за 2014.

Сто година владавине Краљевства!

Извештај с годишњег састанка за 2014.

Четвртог октобра 2014, око 19 000 људи присуствовало је 130. годишњем састанку корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Програм је одржан у Конгресној дворани Јеховиних сведока у Џерзи Ситију, у држави Њу Џерзи, док се на многим другим локацијама могао пратити пренос програма.

Марк Сандерсон, члан Водећег тела Јеховиних сведока, био је председавајући програма. У уводу је нагласио да је овогодишњи скуп од историјског значаја, пошто се навршава сто година откако је Месијанско краљевство почело да влада.

Брат Сандерсон је навео три значајна достигнућа Божјег Краљевства током протеклих сто година:

  • Проповеда се широм света. Уз Јеховин благослов, његов народ неуморно шири добру вест о Краљевству. Број објавитеља је порастао са само неколико хиљада 1914. на преко осам милиона током службене 2014. године. И даље ћемо ревно проповедати све док Јехова не каже да је доста.

  • Поданици Краљевства су заштићени као група. Верске вође и политичари снажно нам се противе и чак покушавају да униште Јеховине сведоке. Међутим, Јехова штити своје слуге као групу. Бројне правне победе, попут оних на Врховном суду Сједињених Држава и Европском суду за људска права, потврђују да Јехова и даље брине о нама.

  • Људи различитог порекла уједињено служе Богу. Божје Краљевство уједињује људе различитог порекла, националности и језика и помаже им да премосте многе разлике и заједно служе Богу. „То је чудо које само Јехова Бог може учинити“, рекао је брат Сандерсон. Више пута је истакао колика је част присуствовати овом важном годишњем састанку.

Цртани филмови Буди Јеховин пријатељ.

Цртани филмови за децу, које радо гледамо више од две године, били су следећа тема овог годишњег састанка. Брат Сандерсон је прво најавио видео-прилог са интервјуима с децом из разних делова света. Присутни су били одушевљени када су чули њихове искрене и срдачне речи захвалности за оно што су научили из цртаних филмова.

Затим је приказан најновији цртани филм „Јехова ће ти помоћи да будеш храбар“. Траје 12 минута и говори о израелској девојчици која је Намановој жени храбро причала о Јехови (2. Краљевима 5:1-14). Постављен је на сајт jw.org у понедељак, 6. октобра 2014, и постоји на преко 20 језика.

JW Language.

Брат Сандерсон је представио ову нову апликацију за дигиталне уређаје, која помаже Јеховиним сведоцима да науче страни језик и учине више у служби проповедања. Апликација садржи преко 4 000 речи и израза на 18 језика. С временом ће бити додато још речи и израза, презентација за службу проповедања и тако даље.

JW Broadcasting.

Присутни су били одушевљени када је речено да је почела с радом телевизијска станица Јеховиних сведока на интернету, чији се програм за сада пробно емитује само на енглеском језику. Студио се налази у нашем главном седишту у Бруклину, а на програму ће бити наши филмови, музика и драмско читање Библије. Осим тога, сваког месеца ће се емитовати емисија коју ће водити неки члан Водећег тела или помоћник у неком од одбора Водећег тела.

Брат Сандерсон је најавио кратак преглед прве такве емисије. Стивен Лет из Водећег тела водио је прву емисију, у којој се приказује како су текли радови око припреме новог телевизијског студија. Телевизија JW Broadcasting почела је са емитовањем 6. октобра 2014. и може се гледати на сајту tv.jw.org.

„Првих 100 година Краљевства.“

У филму који је уследио, Самјуел Херд из Водећег тела је објаснио како нам Божје Краљевство из године у годину помаже да духовно напредујемо и још ефикасније проповедамо добру вест. Приказани су оригинални снимци и одглумљене су сцене, а дугогодишњи Сведоци су испричали занимљивости из службе проповедања. У филму је приказано како су Сведоци проналазили нове начине да проповедају — на пример, израдили су „Фото-драму стварања“ и приказали је милионима људи, сведочили су помоћу фонографа, картица за сведочење, информативних поворки и аутомобила са звучницима. Такође су основали школе у којима се обучавају за службу проповедања.

Како нам помаже осврт на све оно што је Краљевство постигло у првих сто година? Захваљујући томе, Краљевство нам је реалније и једва чекамо да видимо шта ће све остварити у будућности.

Песме у част Јехови.

Дејвид Сплејн из Водећег тела обрадовао је све присутне када је објавио да се планира ревидирање наше песмарице, Певајмо у част Јехови. Она ће имати сиве корице и посребрене ивице попут библијског превода Нови свет. Квалитетна израда нове песмарице истиче колико је музика важна у нашој служби Богу.

Брат Сплејн је рекао да ће ревидирана песмарица садржати неколико нових песмама. Али не морамо да чекамо штампано издање. Нове песме ће ускоро бити објављене на сајту jw.org.

Три нове песме, које је бетелска породица увежбала неколико дана раније, певане су на годишњем састанку. Брат Сплејн је дириговао хором, који је отпевао песму „Краљевство је спремно“. Она је посебно компонована поводом стогодишњице Краљевства. Песму је најпре отпевао хор, а затим су се придружили и сви присутни. Касније су хор и публика отпевали још једну нову песму, „Дај нам одважности“.

Интервјуи.

Уследио је снимак на ком брат Герит Лош из Водећег тела интервјуише три брачна пара који деценијама служе у Бетелу. Они су говорили о многим променама које су доживели током година и нагласили су да Божји народ духовно напредује. Брат Лош је истакао да је Библија прорекла организациона побољшања и подстакао све присутне да држе корак с Јеховином организацијом (Исаија 60:17).

„Пророчанске слике и испуњења.“

Брат Сплејн је у овом говору објаснио зашто се последњих година пророчанске слике и испуњења не спомињу тако често у нашим публикацијама.

Раније се за многе богобојазне мушкарце и жене из Библије говорило да предочавају одређене групе правих хришћана из нашег времена. Исто тако, сматрало се да многи библијски догађаји пророчански указују на догађаје који се односе на данашње Божје слуге. Тачно је да такво истраживање може бити веома занимљиво. Зашто се онда у нашим новијим публикацијама ретко спомињу пророчанске слике и испуњења?

У Светом писму се каже да поједине личности и догађаји предочавају неког већег или нешто веће. Када у Библији постоји јасна веза између пророчанске слике и испуњења, ми то радо прихватамо. „У противном, не доносимо сами закључке“, рекао је брат Сплејн. Не смемо произвољно тумачити библијске записе. Штавише, ако смо превише заокупљени тражењем пророчанских слика и испуњења, можемо изгубити из вида практичне библијске поуке за свакодневни живот, било да имамо небеску или земаљску наду (Римљанима 15:4). *

„Да ли ћеш бдети?“

Брат Лет је у овом говору изнео ново објашњење Исусовог поређења о десет девица (Матеј 25:1-13). Сада га разумемо на следећи начин: Младожења је Исус, а девице су Исусови помазани следбеници (Лука 5:34, 35; 2. Коринћанима 11:2). Ово поређење се односи на последње дане, а у потпуности ће се испунити током велике невоље. Када је говорио о пет лудих девица, Исус није мислио да многе његове помазане слуге неће бити верне Богу и да ће зато бити замењене. Ово је заправо снажно упозорење. Као што је пет девица поступило разборито а пет лудо, тако и сваки помазаник може изабрати да буде духовно будан и спреман за Христов долазак или да не буде веран Богу.

У складу с тим да не смемо произвољно тумачити библијске записе, не би било мудро да анализирамо ово поређење с циљем да за сваки детаљ проналазимо пророчанско испуњење. Много је боље да извучемо практичне поуке из овог поређења. Било да смо помазаници или „друге овце“, сви треба да се трудимо да наша светлост светли и да „бдимо“ (Јован 10:16; Марко 13:37; Матеј 5:16). Нико не може бити веран Богу уместо нас. Свако од нас ’бира живот‘ тако што се труди да остане духовно будан и активан у служби (Поновљени закони 30:19).

„Поређење о талантима.“

Ентони Морис из Водећег тела изнео је следећи говор и помогао присутнима да разумеју ново објашњење поређења о талантима (Матеј 25:14-30). Сада разумемо да ће господар из овог поређења (Исус) наградити робове (своје верне помазане следбенике на земљи) у будућности када дође и ускрсне их у небески живот. Када је говорио о томе шта ће се десити „злом и лењом робу“, Исус није прорекао да многи његови помазани следбеници неће бити верни Богу. Он их је заправо упозорио да остану марљиви и да не размишљају и не поступају попут злог роба.

Које практичне поуке извлачимо из овог поређења? Господар је поверио својим робовима нешто вредно. Исто тако, Исус је својим следбеницима поверио нешто што је за њега драгоцено — задатак да проповедају и стварају ученике. Он очекује од свих нас да марљиво проповедамо у складу са својим околностима. Брат Морис је похвалио све присутне зато што се ревно залажу за Краљевство.

„Ко ће ускоро напасти Божји народ?“

То је био занимљив наслов закључног говора, који је изнео Џефри Џексон из Водећег тела. Он је говорио о предстојећем нападу на Божји народ који ће предводити Гог из земље Магог (Језекиљ 38:14-23).

До сада смо сматрали да је Гог друго име за Сатану Ђавола након што је збачен с неба. Међутим, брат Џексон је осмотрио неколико важних питања која то старо објашњење намеће. На пример, Јехова је прорекао да ће пораженог Гога ’појести птице грабљивице и друге птице и пољске звери‘ (Језекиљ 39:4). Јехова је такође прорекао да ће „Гога и све његово мноштво“ сахранити на земљи (Језекиљ 39:11). Како се све то може догодити духовном створењу? Сатана ће бити бачен у бездан на 1 000 година, али га неће појести животиње нити ће бити сахрањен (Откривење 20:1, 2). Осим тога, на крају 1 000 година биће ослобођен из бездана и тада ће „изаћи да заводи народе на четири краја земље, Гога и Магога“ (Откривење 20:7, 8). Наравно, ако је Сатана Гог, он не може заводити Гога, то јест самог себе.

Брат Џексон је објаснио да Гог из земље Магог из Језекиљевог пророчанства није Сатана, већ коалиција народа која ће у будућности напасти Божји народ. Према томе, Гогов напад, као и напад „краља севера“ и напад ’краљева земаљских‘ односе се на исти догађај (Данило 11:40, 44, 45; Откривење 17:12-14; 19:19).

Ко је „краљ севера“? То ћемо тек видети. У сваком случају, наша вера је снажнија када видимо да, како се ближимо крају, све јасније разумемо ове будуће догађаје. Не страхујемо од предстојећег напада на Божји народ, јер знамо да ће Гог из Магога, кад нас нападне, бити поражен и уништен, док ће Божји народ остати заувек. *

Закључак.

Брат Сандерсон је представио џепно издање ревидираног библијског превода Нови свет. Такође се припрема и аудио-издање. Текст ће се читати по улогама. Аудио-снимци ће постепено бити постављани на сајт jw.org, почевши од Јеванђеља по Матеју.

Брат Сандерсон је затим објавио годишњи цитат за 2015, који се темељи на Псалму 106:1 и гласи: „Захваљујте Јехови, јер је добар.“ Подстакао је све присутне да сваког дана нађу разлоге да захваљују Јехови.

Годишњи састанак је закључен трећом новом песмом, „Јехова је твоје име“. Свих седам чланова Водећег тела придружили су се хору на бини и заједно с присутнима певали ову дивну песму. Био је то заиста прикладан завршетак овог посебног састанка!

^ одл. 22 Овај и следећа два говора темеље се на чланцима који ће бити објављени у Стражарској кули од 15. марта 2015.

^ одл. 30 Овај говор се темељи на чланку који ће бити објављен у Стражарској кули од 15. марта 2015.