Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Проповедање Синтима и Ромима у Немачкој

Проповедање Синтима и Ромима у Немачкој

У Немачкој живи на десетине хиљада Синта и Рома. * Недавно су Јеховини сведоци на њихов матерњи језик, ромски, превели неколико библијских трактата, брошура и филмова. *

Током посебне проповедничке акције у септембру и октобру 2016, Јеховини сведоци су уложили посебан труд да би ове информације на ромском пренели Синтима и Ромима који живе у неколико немачких градова попут Берлина, Бремерхавена, Фрајбурга, Хамбурга и Хајделберга. Поред тога, у својим Дворанама Краљевства организовали су и састанке на ромском.

Невероватан одазив

Многи Синти и Роми били су изненађени и одушевљени овом проповедничком акцијом. „Људи су се веома обрадовали јер смо се потрудили да им проповедамо“, кажу Андре и Естер, брачни пар који је учествовао у акцији. Многи су били дирнути када су на свом матерњем језику чули и прочитали библијску поруку. Једна девојка је на ромском одгледала филм Зашто проучавати Свето писмо? Неколико пута је у неверици узвикнула: „Па то је мој језик!“

Сведок по имену Матијас, који је учествовао у акцији у Хамбургу, каже: „Моја супруга и ја били смо у групи од осам Сведока који су посетили подручје на коме живи око 400 Синта и Рома. Свако с ким смо разговарали затражио је литературу.“ Бетина, која је такође проповедала у Хамбургу, рекла је: „Неки су заплакали када су видели да су Јеховини сведоци објавили литературу на ромском.“ Многи су одмах почели да је наглас читају, а неки су чак узели и додатне примерке за своје пријатеље.

Многи Синти и Роми прихватили су позив да дођу на састанак. На састанку у Хамбургу је било њих 94, а за многе је то био први пут да су крочили у Дворану Краљевства. У Рајлингену, близу Хајделберга, на састанку је било укупно 123 присутних. Након састанка, пет особа које говоре ромски затражило је да проучава Библију.

Током акције, Јеховини сведоци су поделили скоро 3 000 трактата и брошура. Разговарали су са преко 360 Синта и Рома, од којих је 19 почело да проучава Библију. Неколико њих је рекло: „Дивно је што Бог обраћа пажњу на нас.“

^ одл. 2 Синти су мањина која живи у западној и средњој Европи, а Роми мањина која потиче из источне и југоисточне Европе.

^ одл. 2 У онлајн издању енциклопедије Британике наводи се да ромски језик обухвата „преко 60 веома различитих дијалеката“. Ради једноставности, у овом чланку израз „ромски језик“ користиће се да означи језик којим говоре Роми и Синти из Немачке.

Сазнајте више

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Како се пише и преводи литература Јеховиних сведока?

Ми штампамо литературу на више од 750 језика. Зашто улажемо толики труд?

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Како су Јеховини сведоци организовали своје дело проповедања?

Ми поступамо по узору на оно што је Исус радио док је био на земљи. Како то чинимо док проповедамо?