Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Добра вест за морнаре

Добра вест за морнаре

Према неким проценама, у целом свету има милион и по морнара. Пошто морнари стално плове од луке до луке, како Јеховини сведоци успевају да већини њих пренесу библијску поруку? Када брод уплови у луку, Сведоци који имају искуства у овом виду проповедања, затраже дозволу да се попну на брод и официрима и члановима посаде понуде бесплатне библијске курсеве и литературу на језику који они одаберу.

На какав пријем наилазе? Стефано, Сведок који проповеда у луци у Ванкуверу у Канади, објашњава: „Неки мисле да су сви морнари груби. Иако неки јесу такви, већина морнара са којима се срећемо јесу приступачни и жељни знања.“ Стефано додаје: „Већина њих верује у Бога и стало им је до његовог благослова и зато смо често срдачно дочекани.“ У периоду од септембра 2015. до августа 2016, само у Ванкуверу, Јеховини сведоци су преко 1 600 пута добили дозволу да сведоче на бродовима. Морнари су добили на хиљаде публикација на многим језицима, а преко 1 100 морнара је почело да проучава Библију.

Како наставити разговор кад брод напусти луку?

Пошто су Сведоци активни у лукама широм света, морнари који желе да наставе да разговарају о Библији могу да затраже да их неко посети у следећој луци у коју треба да пристану. Примера ради, у мају 2016. Јеховини сведоци у Ванкуверу упознали су Варлита, главног кувара на једном теретном броду. Показали су му кратак филм Зашто проучавати Свето писмо? и објаснили су му како се проучава Библија помоћу брошуре Добре вести из Светог писма. Варлиту се допао тај разговор и желео је да настави да проучава Библију, али његов брод је требало да отплови ка далекој бразилској луци Паранагви.

Када је његов брод месец дана касније коначно пристао у луку у Паранагви, Варлито није могао да верује када су два Сведока из Бразила дошла до моста за укрцавање на брод и питали за њега по имену. Рекли су му да су их Сведоци из Ванкувера обавестили да он жели да га неко посети. Варлито је био веома срећан што је упознао Сведоке из Бразила и од срца се захвалио што су се Сведоци постарали да га неко посети. Радо је прихватио да настави да проучава Библију са Сведоцима у следећој луци у коју буде пристао.