Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Проповедање библијске поруке на далеком северу

Проповедање библијске поруке на далеком северу

Водеће тело Јеховиних сведока је 2014. пружило смернице у вези с новим програмом за проповедање библијске поруке у удаљеним подручјима на северу европског и америчког континента (Дела апостолска 1:8). Пажња је најпре посвећена одређеним деловима Аљаске (САД), Лапоније (Финска) и Нунавута, као и Северозападним територијама (Канада).

Јеховини сведоци већ деценијама проповедају на овим удаљеним подручјима. Међутим, тамо се нису дуго задржавали и често нису били у могућности да свима уруче библијску литературу.

Према новом програму, подружнице које надгледају активности Јеховиних сведока у удаљеним подручјима на северу позивају пуновремене објавитеље (пионире) да проведу најмање три месеца на изабраном подручју. Ако је више особа с тог подручја заинтересовано да проучава Библију, пионири могу остати дуже и чак одржавати састанке отворене за јавност.

Наравно, север је по много чему специфичан. Двојица пионира која су дошла у град Бароу, на Аљасци, претходно су живела на југу Калифорније и у Џорџији. Током прве зиме, температура је пала на чак минус 38 степени Целзијуса! Па ипак, за само неколико месеци, они су посетили око 95 посто домаћинстава у том месту и започели четири библијска курса, између осталог и с младићем по имену Џон. Он и његова девојка проучавају књигу Шта Библија заиста научава? Џон прича својим пријатељима и колегама о ономе што је научио. Такође чита дневни цитат из брошурице Свакодневно разматрање Писма уз помоћ апликације JW Library на свом телефону.

До сеоцета Ренкин Инлет у Нунавуту, у Канади, не може се стићи ниједним путем. Зато су два пионира тамо допутовала авионом и започела неколико библијских курсева. Након што је погледао филм Како изгледају састанци у Дворани Краљевства?, један човек је питао када ће се саградити дворана на том подручју. Затим је рекао: „Ако још увек будем ту када је саградите, долазићу на састанке.“

„Температуре су ниске и има доста снега“, написали су пионири који су проповедали у месту Севукоски, у Финској, где има десет пута више ирваса него људи. Ипак, они кажу да су стигли у правом тренутку. Зашто? Рекли су: „Могли смо темељно да обрадимо подручје. Путеви до села и удаљених места су проходни и у добром стању. Због ниских температура људи проводе више времена код куће.“

Наши напори да проповедамо библијску истину на далеком северу нису прошли незапажено. Након што су два пионира посетила градоначелницу једног града на Аљасци, она је на интернету поставила позитиван коментар у вези с њиховим разговором, као и слику трактата Шта је Божје Краљевство?

У месту Хејнз, на Аљасци, где су проповедала два пионира, на састанке у градској библиотеци долазило је и до осам мештана. Локалне новине су известиле да су два човека из Тексаса и Северне Каролине посетила град и нудила библијски курс. У закључку је стајало: „Посетите сајт jw.org да бисте сазнали више о томе.“

Сазнајте више

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Како су Јеховини сведоци организовали своје дело проповедања?

Ми поступамо по узору на оно што је Исус радио док је био на земљи. Како то чинимо док проповедамо?

БИБЛИЈСКИ КУРС

Зашто проучавати Свето писмо?

Свето писмо помаже милионима људи из целог света да пронађу одговоре на најважнија животна питања. Да ли бисте и ви то желели?