Од 6. до 16. јуна 2013, милиони посетилаца из свих делова света сјатили су се у луку Руан, на северу Француске, на један од највећих и најлепших светских наутичких фестивала, познат као Армада.

Пловећи 120 километара узводно реком Сеном, која кривуда кроз живописну Нормандију, најлепши и највиши једрењаци на свету усидрили су се у пристаништу дугачком седам километара, које је припремљено за овај догађај. Током десетак дана, посетиоци су имали јединствену прилику да бесплатно разгледају неке од 45 легендарних бродова и једрењака.

Зашто је толико људи посетило овај фестивал? Према речима организатора и оснивача фестивала Армада, ово је прилика да се „боље упознају ’морски дивови‘ који буде машту“. Већину, било да су млади или старији, велики једрењаци подсећају на дуга путовања и слободу.

Хиљаде туриста имале су прилику да чују за још једну врсту слободе, ону коју нуди библијска истина (Јован 8:31, 32). Док су обилазили заносни средњовековни град Руан и његове уске улице препуне људи, посетиоци су могли видети покретне сталке Јеховиних сведока. Туристи и морепловци који су прилазили столу с литературом могли су бесплатно узети изложене библијске публикације. Многим пролазницима је привукао пажњу чланак „Хоћемо ли доживети свет без предрасуда?“, који је објављен у Стражарској кули. Такође су позвани да присуствују библијском говору на француском, енглеском или шпанском језику.

Мештани су имали позитивне коментаре. Један човек, који је најпре био изненађен када је видео да Сведоци стоје поред покретних сталака на јавном месту, рекао је: „Драго ми је што вас видим на улици. Поштујем људе који заступају своја уверења, без обзира на то што се разликују од мојих.“ Два старија човека су срела двоје младих Сведока који су учествовали у овој акцији и рекла су: „Будите поносни на то што јесте.“