Пређи на садржај

Штампање литературе која људе приближава Богу

Штампање литературе која људе приближава Богу

Широм света, људи читају публикације Јеховиних сведока. Милиони их читају у електронском облику, као и ви сада. Међутим, можда ће вас изненадити обим посла који се обавља у нашим штампаријама. Почев од 2013, штампамо библијску литературу на око 700 језика и дистрибуишемо је у 239 земаља и територија.

Испрва смо плаћали штампаријама да нам штампају све публикације. Онда смо 1920. почели да штампамо неке наше часописе и брошурице у малом изнајмљеном објекту у Бруклину, у Њујорку. То су били скромни почеци, а сада имамо 15 штампарија, које се налазе у Азији, Аустралији, Африци, Европи и Јужној и Северној Америци.

Најважнија књига

Најважнија књига коју штампамо је, наравно, Свето писмо. Из наше штампарије целокупна Библија је први пут изашла 1942. То је био енглески превод King James Version. Од 1961, Јеховини сведоци преводе и издају комплетно Свето писмо – превод Нови свет у једном тому. До 2013, одштампали смо више од 184 милиона примерака тог превода на 121 језику.

Али то није све. Библије које штампамо изузетно су квалитетне. Папир који користимо нема киселину од које би с временом пожутео, а странице су чврсто увезане. Крајњи производ је Библија која се не хаба брзо упркос свакодневној употреби.

Друге публикације

Такође штампамо публикације које помажу људима да разумеју Свето писмо. Ево неких података из 2013:

  • Стражарска кула, наш главни часопис, излази на преко 210 језика и има највећи тираж на свету. Свако издање од 16 страна штампа се у 45000000 примерака.

  • Пробудите се! је пропратни часопис Стражарске куле и други је по тиражу. Излази на 99 језика. Свако издање се штампа у 44000000 примерака.

  • Шта Библија заиста научава? је књига од 224 стране с меким повезом. Осмишљена је да помогне читаоцу да разуме основна библијска учења. Од 2005, штампано је више од 214 милиона примерака на преко 240 језика.

  • Слушајмо шта нам Бог говори је брошура од 32 стране и намењена је онима који не знају добро да читају. Преноси једноставне библијске истине помоћу живописних слика и кратких реченица. Одштампано је више од 42 милиона примерака на преко 400 језика.

Осим ових публикација, Јеховини сведоци штампају разне књиге, брошуре и трактате. Те публикације помажу особама које проучавају Свето писмо да добију одговоре на библијска питања, да се изборе са животним проблемима и да имају срећну породицу. Штампарије Јеховиних сведока су 2012. произвеле преко 1,3 милијарде часописа и 80 милиона књига и Библија.

Штампарије Јеховиних сведока су 2012. произвеле преко 1,3 милијарде часописа и 80 милиона књига и Библија

Они који посете наше штампарије често су задивљени марљивошћу радника који производе литературу. Сви ти мушкарци и жене добровољно троше своје време и снагу. Када дођу у Бетел, што значи „Божји дом“, већина њих нема искуство у штампању. Међутим, захваљујући обуци коју ту добију и сталном усавршавању кроз рад, постижу се добри резултати. На пример, често се могу видети младићи од двадесетак година како управљају штампарском пресом велике брзине, која за сат времена може произвести 200000 часописа од 16 страна.

Како се финансира штампање?

Широм света, посао који обављају Јеховини сведоци финансира се добровољним прилозима. У издању Сионске Стражарске куле од августа 1879. писало је: „Верујемо да ’Сионска Стражарска кула‘ има ЈЕХОВИНУ подршку и да зато никад неће бити потребно молити људе за финансијску потпору нити је од њих тражити.“ И даље смо уверени у то.

Зашто улажемо толико времена, новца и труда? Зато што се надамо да ће вам наша литература, без обзира да ли читате неко од милиона одштампаних примерака Светог писма и књига или их читате онлајн, помоћи да се приближите Богу.