Пређи на садржај

Стражарска кула – као ниједан други часопис

Стражарска кула – као ниједан други часопис

Стражарска кула има већи тираж од било ког другог часописа у свету. Свако издање се штампа у више од 42 милиона примерака. Одмах иза њега је Пробудите се! с тиражем од 41 милион примерака за свако издање. Оба часописа издају Јеховини сведоци и уручују их људима у 236 земаља и територија.

Какав је случај с другим часописима? Према Асоцијацији штампаних медија из САД на врху листе најпродаванијих часописа је онај који објављује Америчко удружење пензионера, организација чија су циљна група људи изнад 50 година старости. Тај часопис има тираж од преко 22,4 милиона примерака. Немачки часопис ADAC Motorwelt се у просеку штампа у 14 милиона примерака, а кинески часопис Gushi Hui у 5,4 милиона примерака.

Што се тиче новина, најтиражније су јапанске новине Yomiuri Shimbun. Број одштампаних примерака редовно премашује десет милиона.

Публикације Сведока надмашују друге часописе и по броју језика на које се преводе. Стражарска кула се преводи на више од 190 језика, а Пробудите се! на више од 80. Поређења ради, часопис Reader’s Digest преводи се на 21 језик, с тим што се његов садржај разликује од земље до земље.

За разлику од наведених часописа, Стражарска кула и Пробудите се! штампају се захваљујући добровољним прилозима, не садрже плаћене рекламе и не продају се.

Сврха часописа Стражарска кула јесте да објасни библијска учења – и посебно оно што Писмо говори о Божјем Краљевству. Овај часопис се штампа од 1879. Часопис Пробудите се! бави се општим темама, као што су природа и наука, с циљем да изгради веру у Створитеља. У њему се такође истиче како вам Свето писмо може на практичан начин помоћи у животу.