Пређи на садржај

Слике које оживљавају текст

Слике које оживљавају текст

Многе публикације Јеховиних сведока садрже живописне слике које употпуњују текст. Међутим, није увек било тако. Прво издање Сионске Стражарске куле, издато 1879, било је без слика. Наше публикације су деценијама имале згуснут текст с понеком илустрацијом или црно-белом фотографијом.

Данас наше публикације имају доста слика. Рад наших уметника и фотографа може се видети у штампаним издањима и на овом сајту. Да би се направиле слике које преносе важне историјске чињенице и библијске истине, потребно је пажљиво и темељно истраживање.

Узмимо за пример слику из овог чланка, која се првобитно појавила у 19. поглављу књиге ’Темељно сведочи‘ о Божјем Краљевству. Место догађаја је древни Коринт. Као што је описано у 18. поглављу библијске књиге Дела апостолска, апостол Павле је изведен пред судску столицу, то јест бему. Истраживачи су обезбедили документацију о археолошким открићима на основу које су уметници могли одредити положај и боју мермерне платформе, где се Павле појавио пред проконзулом Галионом. Истраживачи су такође прибавили информације о римској одећи из првог века, тако да је Галион, који је у центру слике, могао бити приказан у одори какву су носили људи на том положају. Он носи тунику и тогу обрубљену пурпурном траком и једну врсту обуће, звану calcei. Истраживачи су закључили да је Галион, док је стајао испред судске столице, вероватно био окренут према северозападу. Тако је уметник имао представу о томе како треба приказати светлост на слици.

Архивирање слика

Све слике, као и резултати истраживања, архивирају се како би могле поново да се користе. Годинама смо слике и илустрације чували у великим ковертама под називом публикације у којој су се појавиле. Фотографије су се тематски сортирале. Како је архива расла, било је све теже пронаћи потребну слику.

Зато смо 1991. формирали посебну базу података за претраживање. У том Систему за архивирање слика сада их има преко 440000. Осим слика које су се појавиле у нашим публикацијама, документују се и хиљаде фотографија за наредне публикације.

Све се детаљно бележи – када и где се свака слика користила, име сваког модела на слици и приказани период. Потребне слике се могу брзо пронаћи, што је практично када се припрема нова публикација.

Понекад нам требају слике из других извора за чије коришћење тражимо дозволу. На пример, можда нам је потребна фотографија Сатурнових прстенова за чланак из часописа Пробудите се! Наши сарадници проналазе одговарајућу слику и затим од власника траже дозволу да је употребе. Они који цене наше међународно библијско образовно дело бесплатно дају дозволу. Други траже новчану надокнаду или да наведемо извор слике. Када се постигне договор, слика се користи у публикацији и чува у бази података.

Неке наше новије публикације сачињене су углавном од слика. На пример, на овом веб-сајту имамо рубрику Библијски стрипови. Ту су и онлајн и штампана издања живописних брошура, које са само неколико речи пружају важне поуке. Једна од њих је Слушајмо шта нам Бог говори. Те публикације, као и друга штампана и онлајн издања, помажу људима да боље упознају Свето писмо.