Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Свето писмо од два метра

Свето писмо од два метра

Пре него што од Јеховиних сведока наручите Библију на Брајевом писму, обезбедите јој место где ћете је држати. Комплетан превод Светог писма Нови свет објављен је на енглеском, шпанском и италијанском Брајевом писму. Та Библија има између 18 и 28 томова и на полици заузима простор од најмање два метра!

За друге формате је потребно мање места него за Библију на рељефном писму. Брајева бележница је покретни уређај, који има игле које се издижу и спуштају како би утиснуле Брајева слова, помоћу ког слепа особа прави белешке и може да приступи информацијама које су сачуване у електронском облику. Слепа особа такође може да пронађе и слуша публикације помоћу програма за читање текста са екрана, који претвара писани текст у говор.

Поред тога, Сведоци су направили један компјутерски програм који може да претвара текст у Брајево писмо на многим језицима. Након што се постави табела за конверзију која садржи и слова из стандардног језика и слова из Брајевог писма, програм је спреман да конвертује жељени текст на Брајево писмо. Тај програм такође пребацује публикацију у формат који је слепој особи лак за читање. Ова аутоматизација процеса омогућиће производњу публикација на Брајевом писму, укључујући и Библију, и то на практично било ком језику који има Брајево писмо, у које спадају и они језици који не користе латинично писмо.

Сведоци преко 100 година издају публикације за слепе особе темељене на Светом писму, и те публикације су сада доступне на 19 језика. Иако се ове публикације не наплаћују, заинтересоване слепе особе дају за њих добровољне прилоге.

Раније када би на конгресу Јеховиних сведока изашла нека нова публикација, говорник би рекао публици да ће издања на Брајевом писму моћи да наруче касније. Прошле године, подружница у Сједињеним Државама је спровела једну анкету по скупштинама како би утврдила ком ће конгресу присуствовати слепе особе и који облик (рељефно писмо, електронску бележницу или програм за читање текста са екрана) више користе.

Публикације на рељефном писму биле су послате на конгресе на којима су биле присутне слепе особе, тако да су и оне могле да добију нова издања у исто време као и сви други. Публикације у електронском облику биле су послате имејлом свакој слепој особи у седмици након конгреса.

Један слепи Сведок је рекао: „Било је дивно добити литературу заједно са осталима. Псалам 37:4 каже да Јехова испуњава жељу срца. То је и учинио током овог викенда!“ Други Сведок је заплакао и рекао: „Мислили су и на нас. Захвални смо Јехови што тако добро брине о нама.