Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Библија изузетног квалитета

Библија изузетног квалитета

Најважнија књига за Јеховине сведоке јесте Библија. Они је редовно проучавају и користе је док с другима разговарају о доброј вести о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Пошто је толико користе, Библија им се брзо похаба. Зато су Сведоци уложили велики труд да би ревидирано издање превода Нови свет из 2013. и лепо изгледало и било доброг квалитета.

Та нова Библија је морала да буде издржљива. Кад су представници штампарије Јеховиних сведока у Волкилу, у Сједињеним Државама, преговарали с директором једне књиговезнице, он им је рекао: „Такву Библију је немогуће направити.“ Затим је рекао: „Тужно је али истинито да је већина Библија направљена само да лепо изгледа на сточићу за кафу или на полици, а не да буде квалитетна и да дуго траје.“

Показало се да нека ранија издања превода Нови свет нису довољно квалитетна. На пример, дешавало се да се разлепе због велике врућине. Особље наше штампарије анализирало је материјале за корице, лепкове и начине увезивања како би произвело Библију која ће остати у добром стању и поред честе употребе и то у разним климатским условима. На основу онога што су открили, направили су пробне примерке и послали их на тестирање Сведоцима у земљама с различитим климатским условима — од тропског појаса до хладне Аљаске.

Библије су враћене после шест месеци. Након што су направили потребна побољшања, особље штампарије је послало нове пробне примерке. Тестирано је укупно 1 697 Библија. Неке од њих су игром случаја издржале и неуобичајене тестове. На пример, једна Библија је целу ноћ била на киши, а друга је била под водом током урагана. Након тестирања и непредвиђених ситуација, сазнали смо важне ствари о квалитету и издржљивости ове књиге.

Током 2011, док је тестирање нове Библије било у току, Сведоци су за штампарије у Волкилу и у Ебини, у Јапану, купили нову опрему за увезивање која ради великом брзином. Циљ је био произвести довољно Библија које ће изгледати потпуно исто иако су произведене у две штампарије.

Проблеми с меким повезом

Почетком 2012, ове две штампарије су почеле да производе тада актуелно издање превода Нови свет у црном и бордо повезу од новог полиуретанског материјала за корице. Међутим, на новим машинама су се користили лепак и ојачање за корице који нису били испробани, тако да су се корице увијале након увезивања. Пошто није било могуће одмах решити тај проблем, производња је обустављена.

Један произвођач материјала за увезивање рекао је да је код меког повеза увијање корица уобичајен проблем, који се не може лако решити. Међутим, Сведоци нису због тога прешли на тврди повез, већ су били решени да производе Библије с меким повезом које ће лепо изгледати и након дуже употребе. Након четири месеца испитивања и комбиновања лепкова и материјала за ојачање корица, пронашли су добру комбинацију тако да је штампарија наставила с производњом Библија меког повеза, али овог пута с корицама које се не увијају.

Производња поново обустављена

У септембру 2012, штампаријама је речено да обуставе производњу Библија, поделе све залихе које имају и да ће у догледно време почети с производњом ревидираног издања превода Нови свет. Планирано је да то издање буде објављено 5. октобра 2013, на годишњем састанку корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

Штампарије су добиле текст нове Библије у електронском облику у петак, 9. августа 2013, и сутрадан су почеле са штампањем. Прва комплетна Библија била је готова 15. августа. Током наредних седам недеља, радници у штампаријама у Волкилу и Ебини радили су даноноћно да би произвели и отпремили преко 1 600 000 Библија, колико је било потребно да би сви присутни на годишњем састанку добили по примерак.

Нова Библија јесте лепа и квалитетна, али оно што је чини још вреднијом је њена животоважна порука. Дан након што је добила нову Библију, једна жена из Сједињених Држава је написала: „Захваљујући овом новом издању, боље разумем Библију.“

Сазнајте више

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

Штампање Библија

Погледајте како наша штампарија у Јапану задовољава све већу потражњу за Библијама.