Пређи на садржај

Сто година музике која слави Бога

Сто година музике која слави Бога

„Хоћу да одеш у студио Колумбија у Њујорку и отпеваш један наш хвалоспев. Они ће направити студијски снимак. Не причај никоме о томе.“

Вилијам Макриџ

Крајем 1913, Вилијам Макриџ је испунио овај необичан задатак који је добио од Чарлса Расела. * Та песма је некима била позната под називом „Лепа будућност“ и снимљена је на плочи од 78 обртаја. Вилијам је касније сазнао да ће се она пуштати на почетку „Фото-драме стварања“. То је била пројекција снимљених библијских говора и музике, праћених немим филмовима и сликама на стакленим слајдовима. „Фото-драма“ је први пут приказана у јануару 1914, у Њујорку.

Песма коју је Вилијам снимио била је једна од преко 50 песама пуштаних на фонографу током приказивања „Фото-драме“ на енглеском говорном подручју. Већину песама су направили други, док су неколико песама, међу којима је била и Вилијамова, направили Истраживачи Библије певајући стихове из једне од њихових песмарица, Химне миленијумског свитања.

Речи песама су важне

Сведоци су годинама у обожавању Бога користили песме које су написали други. Међутим, када је било неопходно, мењали су текст да би био у складу с њиховим разумевањем Светог писма.

На пример, једна песма пуштана током „Фото-драме“ имала је наслов „Наш Краљ корача напред“ и била је прерада песме „Борбена химна Републике“. Први стих „Борбене химне“ гласи: „Моје очи виде славу Господовог доласка.“ Истраживачи Библије су променили тај стих у: „Моје очи могу видети славу Господове присутности.“ У тој измени се огледало њихово веровање да владање Исуса Христа не обухвата само његов долазак већ и његово присуство током одређеног временског периода (Матеј 24:3).

Када је 1966. изашла песмарица Певајте Јехови у својим срцима и славите га, радило се на томе да се више не користи музика из световних извора и других религија. Те године су Сведоци саставили мали оркестар и снимили свих 119 песама из ове песмарице. Ти снимци су се користили као музичка пратња за певање на састанцима Јеховиних сведока, а многи Сведоци су их радо слушали и код куће.

Јеховини сведоци су 2009. издали нову песмарицу под насловом Певајмо у част Јехови. Вокално извођење тих песама снимљено је на многим језицима. Сведоци су 2013. почели да издају цртане филмове с дечјим песмицама. Једна се зове Моли се увек. Ове песмице се са сајта jw.org сваког месеца преузму по неколико милиона пута.

Многи су рекли колико цене музику Јеховиних сведока. Џули је о песмарици Певајмо у част Јехови написала: „Нове песме су прелепе! Кад сам сама, слушам оне које описују како се осећам. Увиђам да мој однос с Јеховом постаје јачи и још сам одлучнија да дам све од себе у служби њему.“

Хедер је написала како је песмица Моли се увек утицала на њену децу, која имају седам и девет година: „Научили су да могу да се моле кад ког пожеле да причају с Јеховом, а не само ујутру или кад су с нама.“

^ одл. 3 Чарлс Расел (1852-1916) био је на одговорном месту међу Истраживачима Библије, како су се Јеховини сведоци тада звали.