Пређи на садржај

Библије из Јапана

Библије из Јапана

Да би удовољили потражњи за Библијама с тврдим и кожним повезом, Јеховини сведоци су поставили нову опрему за увезивање и коричење књига у њиховој штампарији у Ебини, у Јапану.

Првобитно су постојала страховања, јер су због земљотреса и цунамија који су 11. марта 2011. погодили Јапан уведена обавезна искључења електричне енергије.

Међутим, овај пројекат је започет у септембру 2011. За мање од три месеца, из нове књиговезнице су изашли први примерци превода Нови свет на кинеском.

Потпуно аутоматизована линија за увезивање и коричење књига дугачка је око 400 метара. Док се штампани материјал креће дуж линије, он се увезује, коричи, пресује, слаже и затим пакује у картонске кутије, а потом на палете.

Сарадња се исплатила

Да би овај пројекат успео, били су потребни пажљиво планирање и координација. На пример, опрема је морала да се запечати, спакује у сандуке, утовари у 34 контејнера и бродом допреми из Европе у Јапан.

Десет особа из америчке подружнице Јеховиних сведока дошло је у Јапан како би помогли око овог пројекта. Неки од њих су остали скоро шест месеци да би раднике из Јапана обучили како да користе и одржавају опрему.

Нова књиговезница је привукла пажњу људи из књиговезничке, штампарске и издавачке индустрије. Преко сто представника из те области посетило је подружницу 19. марта 2012. Били су импресионирани.

На крају обиласка, свако од њих је добио по примерак превода Нови свет који се производи у новој књиговезници.

Поред подружница у Сједињеним Државама и Бразилу, сада и Јапан учествује у производњи тврдо укоричених Библија за Јеховине сведоке из целог света.

’Следећи посао ће бити најтежи‘

Сведоци и радници из других компанија који су помагали у овом пројекту уживали су у заједничком раду. Један радник који није Сведок је рекао: „Осећам се као да смо једна породица.“

Последњег радног дана, један други радник је рекао: „Следећи посао који будем радио биће најтежи јер неће бити пријатан као овај с вама!“