Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Пацијенти који су Јеховини сведоци често се брже опораве

Пацијенти који су Јеховини сведоци често се брже опораве

АУСТРАЛИЈА. „Пацијенти који су Јеховини сведоци, који не прихватају трансфузију крви из религиозних разлога, заправо се брже опорављају од осталих пацијената на болничком лечењу“, каже се у издању новина The Sydney Morning Herald од 2. октобра 2012.

У чланку се цитира изјава проф. др Џејмса Исбистера са Медицинског факултета у Сиднеју. „Професор Исбистер је рекао да су Јеховини сведоци добили квалитетније лечење због тога што су лекари настојали да губитак крви сведу на минимум. Захваљујући томе, код Јеховиних сведока је забележена нижа стопа смртности и краће време боравка у болници и на интензивној нези у односу на пацијенте који су током операције примили трансфузију крви“, наводи се у тим новинама.

И други стручњаци деле мишљење доктора Исбистера. У вези с Јеховиним сведоцима који су имали операцију на срцу, у часопису Archives of Internal Medicine, 13-27. август 2012, наводи се: „За разлику од пацијената који су примили трансфузију, код Јеховиних сведока је забележено мање постоперативних компликација и краће време боравка у болници.“