У Европу се недавних година слио велики број избеглица из Африке, с Блиског Истока и из јужне Азије. Да би им помогле, државне службе и добровољци раде на обезбеђивању хране, заклона и лекарске помоћи.

Наравно, избеглицама је потребно много више од физичке помоћи. Многи од њих пате од траума, па су им нада и утеха преко потребни. Јеховини сведоци у средњој Европи улажу велики труд да би то пружили избеглицама, тако што их слушају и преносе им утешне мисли из Библије.

Утеха из Библије

Од августа 2015. Сведоци из преко 300 скупштина из Аустрије и Немачке уложили су велики напор да би утешили избеглице. Запазили су да се избеглицама посебно допада да разговарају о библијским одговорима на следећа питања:

У периоду од августа до октобра 2015, Сведоци су од подружнице у Немачкој наручили преко четири тоне библијске литературе и бесплатно је понудили избеглицама.

Превазилажење језичке баријере

Многе избеглице говоре само свој матерњи језик. Због тога Сведоци користе веб-сајт jw.org на ком се налазе чланци и филмови на стотинама језика. „Понекад комуницирамо путем гестова, слика и цртежа“, кажу Матијас и Петра, који су добровољци у Ерфурту, у Немачкој. Користе и апликацију за учење језика JW Language, која им помаже да избеглицама пренесу поруку из Библије на њиховом матерњем језику. Неки користе и вишејезичну апликацију JW Library да би читали стихове и показивали филмове.

Велики одазив

„Окружила нас је гомила људи“, присећа се један пар Сведока из Швајнфурта, у Немачкој. „За два и по сата, избеглице су узеле преко 360 публикација. Неколико њих се у знак захвалности благо наклонило.“ „Избеглицама је драго што се неко занима за њих“, каже Волфганг, добровољац из Дица, у Немачкој. „Понекад траже литературу на пет-шест језика.“

Многи одмах почну да читају публикацију, а неки дођу поново да би захвалили Сведоцима. „Два младића су узела неку литературу“, прича Илонка, Сведокиња из Берлина. „Пола сата касније су се вратили са мало хлеба на поклон. Извинили су се јер нису имали ништа друго чиме би изразили своју захвалност.“

„Хвала вам! Хвала вам, много!“

Социјални радници, службеници и комшије цене труд који улажу Сведоци. „Хвала вам!“, рекао је социјални радник који брине о око 300 избеглица. „Много вам хвала што бринете о потребама странаца.“ Један други социјални радник у избегличком логору рекао је Сведоцима да је за избеглице веома добро да имају нешто смисаоно да читају на свом матерњем језику „јер се тренутно њихов живот своди само на три оброка дневно“.

Марион и њен супруг, Стефан, обоје из Аустрије, објаснили су сврху онога што раде двојици полицајаца који су били у патроли. Полицајци су им захвалили и затражили две књиге. Марион је приметила: „Полиција нас увек изнова похваљује за оно што радимо.“

Једна жена из Аустрије која редовно поклања ствари избегличком кампу, приметила је да Сведоци помажу избеглицама без обзира какво је време. Једног дана им је рекла: „Избеглицама је свакако потребна материјална помоћ, али оно што им највише треба јесте нада. А ви им управо то и дајете.“