Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Нова локација главног седишта Јеховиних сведока

Нова локација главног седишта Јеховиних сведока

У јулу 2009, Јеховини сведоци су купили једно имање на северу америчке државе Њујорк с намером да тамо преселе своје главно седиште. Имање од 102 хектара налази се на око 80 километара северозападно од постојећих објеката у Бруклину, у Њујорку, где се седиште налази од 1909.

У новим објектима ће живети и радити око 800 Сведока. Објекти ће обухватати зграду с канцеларијама, зграду с другим службеним просторијама и четири стамбене зграде. У плану је и један омањи музеј са експонатима из савремене историје Јеховиних сведока.

Објекти ће заузимати 18 хектара тог имања, с тим што ће околна шума и мочваре остати нетакнуте. У окружењу неће бити великих травнатих површина. Уместо тога, све ће остати у хармонији са околином која је под шумом.

Архитекте су пројектовале зграде које ће штедети енергију и чувати природна богатства, чиме ће се утицај на животну средину и трошкови одржавања свести на најмању могућу меру. На пример, кровови зграда биће прекривени неким издржљивим биљкама које не изискују велико одржавање, захваљујући којима ће се смањити отицање кишнице и одржавати уједначена температура у зградама. Канцеларије су тако пројектоване да се у већој мери користи природна светлост уместо вештачког осветљења. Један од приоритета је и да се не загађује вода.

Како се дошло на идеју о пресељењу? Сада и подружнице Јеховиних сведока из других делова света учествују у штампању Библија и библијске литературе, што се раније радило искључиво у Бруклину. Од 2004, штампање и отпрема литературе у Сједињеним Државама обавља се у Волкилу, у држави Њујорк, на око 145 километара северозападно од Бруклина.

Такође су и трошкови узети у обзир. Рад у објектима у Бруклину и њихово одржавање веома је скупо. Селидбом у нове објекте, Сведоци могу на бољи начин користити добровољне прилоге за подупирање њиховог библијског образовног дела.

Пре добијања коначне дозволе за градњу потребно је да се процени утицај овог пројекта на животну средину. Уколико све буде ишло по плану, градња ће започети 2013. и све ће бити завршено за четири године.

Поред штампарије у Волкилу, Јеховини сведоци имају и образовни центар у Патерсону, такође у држави Њујорк. Организација надгледа рад подружница у многим земљама. У свету има више од седам и по милиона Јеховиних сведока.