Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Нова Конгресна дворана усред амазонске прашуме

Нова Конгресна дворана усред амазонске прашуме

Усред амазонске прашуме налази се прелепа Конгресна дворана Јеховиних сведока. Већи део имања од 52 хектара, које се налази северно од града Манауса, у Бразилу, прекривен је густом шумом. Разнобојни макао папагаји, тукани и друге птице оглашавају се са крошњи купуасуа, величанствених бразилских ораха и ангелим педра дрвећа. Зашто је Конгресна дворана изграђена на том месту?

Град Манаус, који се налази 1 450 километара од ушћа Амазона, има скоро два милиона становника. Нова дворана може да прими око 7 000 Сведока из Манауса и околних градова, као и насеља дуж Амазона и његових притока. Најудаљенији град, Сао Габријел да Кашоеира, налази се преко 800 километара западно од Манауса. Да би присуствовали покрајинском састанку или конгресу у овој дворани, неки Сведоци путују чамцима три дана.

Градња Конгресне дворане усред Амазоније била је тежак задатак. Требало је допремити 13 контејнера грађевинског материјала од луке Сантос, у Сао Паулу, дуж бразилске обале и затим узводно Амазоном до градилишта.

Ово је 27. конгресна дворана у Бразилу. У недељу, 4. маја 2014, на програм посвећења ове дворане дошло је 1 956 особа. Многи су били одушевљени јер су први пут присуствовали састанку у једној конгресној дворани.

Присутни су могли да слушају, али и да виде говорника. То је велика промена, јер су раније већи скупови одржавани на местима на којима многи нису могли да виде ни подијум, а камоли говорника. Један Сведок је изјавио: „Годинама долазим на конгресе, али никада нисам могао да гледам библијску драму. Могао сам само да је чујем.“ Сада сви могу да виде шта се дешава на подијуму.