Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Дворане Краљевства за милион Сведока

Дворане Краљевства за милион Сведока

Јеховини сведоци су у периоду од 1999. до 2015. изградили преко 5 000 Дворана Краљевства у Средњој Америци * и Мексику. Будући да на том подручју има милион Сведока и оних који посећују наше састанке, треба изградити још преко 700 Дворана Краљевства.

Јеховиним сведоцима на овом подручју раније није било тако лако да изграде дворане у којима ће одржавати своје састанке. На пример, у Мексику се већина Сведока састајала у приватним домовима. Зашто? Један разлог је био тај што по закону, који је дуго био на снази, верске заједнице нису могле да поседују имовину. Међутим, током 1990-их закон се променио и Јеховини сведоци су почели с градњом великог броја Дворана Краљевства. Па ипак, и даље су били потребни месеци да би се изградила једна дворана.

Убрзани напредак

Процес градње је убрзан од 1999. када су Групе за градњу Дворана Краљевства почеле да раде у оквиру новог програма градње у земљама са ограниченим средствима, што се односило и на Мексико и седам држава у Средњој Америци. Од 2010. подружница у Мексику надгледа радове на целом овом подручју.

Изградња дворана у изолованим подручјима захтева посебан труд. На пример, они који су радили на изградњи једне Дворане у Панами морали су да путују чамцем дуж обале око три сата да би дошли до градилишта. У мексичкој држави Чиапас, група за градњу је на једно удаљено градилиште морала да допрема грађевински материјал малим авионом.

Значај нових Дворана Краљевства

Чак и они који нису Сведоци често веома позитивно реагују када чују да се у њиховом месту гради Дворана Краљевства. Примера ради, један човек из Хондураса је рекао да пре него што су Сведоци изградили Дворану Краљевства на подручју где он живи, неки су желели да на том земљишту направе ноћни клуб. Њему се то није допадало. Зато се веома обрадовао када су му Јеховини сведоци рекли да ће ту подићи Дворану Краљевства.

У многим местима људи су задивљени марљивошћу радника. Један човек из Гватемале је рекао. „У нашој култури је уобичајено да жене раде само у кухињи. Али овде жене раде исто што и мушкарци. Задивљујуће је видети како жене спајају челичне конструкције. То је стварно невероватно!“ Неке комшије су чак доносиле радницима храну и освежење.

Многима се свиђа и изглед наших Дворана Краљевства. Један инжењер у Никарагви рекао је градоначелнику једног града да је тамошња Дворана Краљевства предивна зграда изграђена од најбољих материјала. Он је у ствари рекао да је квалитетнија од било које друге зграде у граду.

Наравно, Јеховиним сведоцима је веома драго када имају пригодна места за састајање. Приметили су да они који проучавају Библију радије долазе на састанке када се изгради нова Дворана Краљевства. Припадници једне скупштине у Мексику помагали су групи за градњу да изгради једну Дворану и своју захвалност изразили су следећим речима: „Захвални смо Јехови што смо имали прилику да градимо Дворану Краљевства која ће доносити славу и част његовом имену.“

^ одл. 2 Мала енциклопедија Просвета каже да Средња Америка обухвата државе Гватемалу, Белизе, Хондурас, Салвадор, Никарагву, Костарику и Панаму.