Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Брига о природи у Челмсфорду

Брига о природи у Челмсфорду

Јеховини сведоци у Великој Британији почели су са изградњом своје нове подружнице у близини Челмсфорда, у Есексу. У овој прелепој области живи неколико врста дивљих животиња које су у Великој Британији заштићене посебним законом. Шта Јеховини сведоци предузимају како би у складу с овим законом током градње заштитили живи свет?

Изградња моста за пухове

Користећи оборена стабла са градилишта, Сведоци су саградили мале кућице за пухове лешникаре како би их одмамили што даље од зоне радова. Преко прилазног пута направили су и посебно осмишљене мостове за пухове како би осигурали да њихова станишта, дрвеће и жбуње, остану повезана. Поред тога, да не би угрозили ове животиње, Сведоци поклањају посебну пажњу бризи о жбуњу. Сваке године, током периода зимског сна, орезује се по један део жбуња. На тај начин ометање пухова се своди на најмању могућу меру, штити се њихово станиште и води се рачуна да увек имају довољно хране.

Постављање кућица за пухове

Сведоци воде рачуна и о белоушкама, гуштерима и малим безногим гуштерима познатим као слепићи. Еколози су ове рептиле, који су своје привремено уточиште нашли испод црепова, преместили на сигурније место, далеко од градилишта. Нови дом ових рептила има коморе за зимски сан и посебну заштитну ограду. Сведоци редовно проверавају ову ограду како рептили не би поново доспели на градилиште, где би били изложени опасности.

Пух лешникар

Да не би ометали слепе мишеве који су активни у току ноћи, на градилишту се користе ЛЕД лампе са сензором покрета. Ове лампе се пале само када сензор препозна возило у покрету и на тај начин се осветљење своди на најмању могућу меру, тако да слепи мишеви могу нормално да функционишу. Будући да слепи мишеви обично ноћу иду у потрагу за храном у оближње жбуње, велики део тог зеленила ће бити задржан, а биће засађено и преко два и по километара новог растиња. Радници су са градилишта морали да уклоне нешто дрвећа и зато су поставили кућице за слепе мишеве, пружајући им на тај начин замену за евентуалан губитак гнезда.

Постављање кућица за слепе мишеве

Сведоци воде рачуна и о заштићеним стаблима тако што при допремању и отпремању материјала са градилишта пазе да не оштете њихово корење. То дрвеће пружа заклон разним врстама бескичмењака, слепих мишева и птица. Сведоци се заиста труде да на све могуће начине заштите свет природе у Челмсфорду.

Сазнајте више

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Која је улога подружница Јеховиних сведока?

Све наше подружнице су отворене за посетиоце. Срдачно вас позивамо да дођете.