Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Реорганизација у подружницама Јеховиних сведока

Реорганизација у подружницама Јеховиних сведока

Од септембра 2012, више од 25 подружница Јеховиних сведока пресељено је у веће подружнице.

Поред тога, основане су нове подружнице у Србији и Македонији. Ове промене су учињене из два основна разлога.

1. Технологија је поједноставила рад

Последњих година, напреци у комуникацији и штампарској технологији утицали су на смањење особља у неким подружницама. С мање људи у већим подружницама, ослобођен је простор за смештај оних који су радили у мањим подружницама у другим земљама.

Сада у тим већим подружницама ради више искусних Сведока који брину о библијском образовном делу. На пример, проповедање у Костарики, Салвадору, Гватемали, Хондурасу, Никарагви и Панами сада надгледа мексичка подружница. Због тога су подружнице у ових шест земаља затворене.

Четрдесет Сведока из ових шест подружница прешло је у мексичку подружницу. Око 95 чланова особља остало је у својој земљи и сада су пуновремени објавитељи.

Неки из тих земаља Средње Америке почели су да раде у преводилачким канцеларијама које надгледа мексичка подружница. На пример, у Панами око 20 Сведока преводе наше публикације на језике староседелаца. У бившем представништву у Гватемали, 16 Сведока преводи публикације на четири локална језика. Захваљујући организационим променама, број чланова у подружницама у Средњој Америци смањен је са 300 на око 75.

2. Више Сведока се може посветити проповедању

Захваљујући реорганизацији, способни објавитељи који су раније радили у малим подружницама сада се могу усредсредити на проповедање добре вести.

Један такав Сведок из Африке је написао: „Требало ми је неколико месеци да бих се привикао на нове животне околности. Међутим, то што сам сваког дана у служби причињава ми велику радост и донело ми је неописиве благослове. Тренутно проучавам Библију са 20 особа, а неки од њих долазе и на скупштинске састанке.