Пре 40 година, 2. фебруара 1973, у Волкилу су постављене нове штампарске пресе за штампање часописа Стражарска кула и Пробудите се!

Јеховини сведоци су десет година пре тога тамо купили имање на ком су почели да производе храну за особље из главног седишта у Бруклину, у држави Њујорк. Након тих десет година, они су на том имању почели да производе и духовну храну (Матеј 24:45-47).

Фарма подружнице почетком 1970-их, Волкил, држава Њујорк

Тадашњи надгледник штампарије Филип Вилкокс присећа се првог дана када је штампарија почела да ради: „Требало нам је око месец дана за монтирање ротационих преса велике брзине које користе огромне ролне папира. Када су пресе биле спремне, тестирали смо их. Ускоро смо имали неколико хиљада часописа. Послали смо их у нашу штампарију у Бруклину, одакле су били отпремљени у скупштине. Нисмо хтели да иједан часопис пропадне.“

Јеховини сведоци су отворили ову штампарију зато што штампарија у Бруклину није могла да произведе довољно литературе. До почетка 1970-их, потражња за библијском литературом премашивала је дневну производњу, тако да је у бруклинској штампарији уведена ноћна смена.

Горе: Монтирање прве штампарске пресе M.A.N. у Волкилу, јануар 1973. Доле: Стављање папира на штампарску пресу M.A.N.

Када је први објекат за штампарију у Волкилу био завршен, у њему су се налазиле четири штампарске пресе, складишни простор и Дворана Краљевства. Међутим, пре него што је ова штампарија почела да ради пуним капацитетом, кренуло се са градњом другог, већег објекта. Потражња за библијском литературом била је толико велика да је у тај други објекат, чак и пре него што је завршен, постављено још шест штампарских преса.

Током година, штампарска технологија је напредовала и потражња за библијском литературом је бивала све већа. Да бисмо се прилагодили тим променама, неколико пута смо морали да набавимо нову штампарску опрему и да проширимо штампарију у Волкилу. Офсет пресе велике брзине су 1980-их замениле застарелу штампарску опрему.

Бруклинска штампарија је 2004. затворена и тад су се први пут књиге штампале у Волкилу. Затим је 2010. штампање часописа премештено у канадску подружницу Јеховиних сведока. Нове штампарске пресе које се тамо налазе могу одштампати 200 000 часописа сваког сата.

Горе: Припремање табака за увезивање у Волкилу, 2005. Доле: Фарма подружнице, Волкил, држава Њујорк, 2013.

Данас у аутоматизованој и савременој штампарији у Волкилу ради око 280 добровољаца. Прошле године је у њој одштампано преко 17 милиона књига и Библија. Осим штампарија у Волкилу, Канади и Мексику, Јеховини сведоци имају још 12 штампарија. Оне се налазе у Азији, Аустралији, Африци, Европи и Јужној Америци и производе литературу која задовољава духовне потребе милиона људи (Матеј 5:3).