Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Путовање које се памти

Путовање које се памти

Сваке године, десетине хиљада људи посете објекте подружнице Јеховиних сведока у Сједињеним Државама и њиховог главног седишта у држави Њујорк. Ти објекти су познати као Бетел, што на хебрејском језику значи „Божји дом“. Посетиоци долазе из разних места да би видели како се производи литература, сазнали како се организује дело Јеховиних сведока и посетили пријатеље који ту добровољно раде. Један човек је посебно желео да посети Бетел.

Марселус, Јеховин сведок из Енкориџа на Аљасци, може да изговори само неколико речи јер је пре неку годину доживео мождани удар. * Везан је за инвалидска колица и свакодневне послове може да обавља само уз помоћ других. Упркос томе, имао је снажну жељу да посети Бетел. Недавно је остварио свој сан.

„Био је упоран“, каже његов пријатељ Кори, који му је помагао око планова за путовање. „Редовно ме је звао да провери новости. Пошто је његов говор ограничен углавном на ’да‘ и ’не‘, морао сам да му постављам бројна питања.“ Њихови разговори су текли отприлике овако:

„Да ли треба да дођем код тебе?“

„Не.“

„Да ли треба да позовем лекара?“

„Не.“

„Да ли ме зовеш због посете Бетелу?“

„Да.“

„Онда је требало да му објасним докле сам стигао с плановима за путовање. Било ми је веома драго што је успео да оствари тај циљ.“

Марселус је морао да савлада неколико препрека да би отпутовао у Бетел. Пошто има скромне приходе, две године је штедео новац да би могао да плати пут до Њујорка, који је удаљен 5 400 километара. Због здравственог стања, морао је да пронађе сапутника који би могао да брине о њему. Такође, за путовање му је требала лекарска дозвола и добио ју је само неколико дана пре заказаног лета.

Када је Марселус стигао у Њујорк, кренуо је у обилазак објеката у Бруклину, Патерсону и Волкилу. Видео је огромне штампарске пресе за производњу књига и Библија и сазнао више о томе како је организовано све што Јеховини сведоци раде. Такође је посетио изложбе „Свето писмо и Божје име“ и „Народ за Јеховино име“. Током обиласка је стекао много нових пријатеља. То је заиста било путовање које се памти!

Многи кажу да не постоје речи којима би описали своју посету Бетелу. Али када су Марселуса питали да ли је та посета била вредна труда, он је, на једини начин на који може, одговорио: „Да. Да. Да!“

Посета Бетелу може бити лепо искуство за вас и вашу породицу, као што је било за Марселуса. Сви су добродошли у наше подружнице широм света. Зашто не дођете и ви?

^ одл. 3 Марселус је преминуо 19. маја 2014, док је овај чланак био у припреми.