Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Дани отворених врата на „Стени“

Дани отворених врата на „Стени“

Јеховини сведоци широм света имају 15 штампарија. Једна од њих налази се у средњоевропској подружници, у немачком градићу Селтерс, у подручју које се зове Штајнфелс, што на немачком значи „стена“.

Од 23. до 25. маја 2014, у средњоевропској подружници одржани су дани отворених врата под називом „30 година у Селтерсу“, јер је ова подружница званично почела с радом 21. априла 1984. Позване су комшије, пословни људи и представници локалних власти.

Више од 3 000 гостију обишло је наше објекте. „Посета подружници Јеховиних сведока увек је посебан доживљај“, изјавио је председник општине, који скоро 30 година ради у градској управи. Он је рекао: „Још увек сам одушевљен којом је брзином, од 1979. до 1984, завршена подружница у Штајнфелсу.“

Неке занимљивости

Једна изложба је названа „Јеховине слуге у Средњој Европи“. Посетиоци су сазнали нешто више о 120 година постојања Сведока у овом подручју. Ова изложба је сада стална поставка.

Друга изложба приказује ретке и вредне примерке Библије. На пример, изложени су једно од првих издања комплетне немачке Библије из 1534. и део вишејезичне Библије Елијаса Хутера из 1599, која садржи текст на 12 језика. Осим тога, панои, графикони и видео-презентације истакли су практичност библијских начела у данашње време.

Током обиласка, који се састојао из два дела, посетиоци су могли видети како у овој подружници живи и ради преко 1 000 мушкараца и жена. У првом делу, који је назван „Како живимо“, гости су могли видети неке од станова. Затим су могли јести у трпезарији и обићи прелепо уређено имање. „Не могу да верујем колико је овде лепо“, рекао је један посетилац.

Други део, назван „Производња“, обухватао је обилазак штампарије, књиговезнице и одељења за отпрему. Посетиоци су из прве руке могли видети како се библијска литература штампа, увезује и затим отпрема у преко 50 земаља. Један гост је рекао: „Никада нисам замишљао Јеховине сведоке као глобалну организацију. Њихове публикације стижу до свих делова света. Право је чудо што све то постижу добровољним радом.“

Посетиоци се упознају са веб-сајтом jw.org

Велико занимање изазвао је штанд званичног веб-сајта Јеховиних сведока jw.org. И млади и стари гледали су презентације и филмове, и добили одговоре на многа питања.

С новим погледом на оно што Јеховини сведоци раде широм света, многи посетиоци су отишли задивљени и са осмехом на лицу. Један човек је рекао: „Имао сам потпуно погрешну слику о Сведоцима. Ово ме је навело да добро размислим о свему.“ Једна жена је више пута рекла: „Овде се руше све предрасуде.“

^ одл. 17 Подаци из 2014.

^ одл. 21 Подаци из 2014.

^ одл. 24 Подаци из 2014.