Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли сам спреман за забављање?

Да ли сам спреман за забављање?

 Шта је забављање?

  • Редовно излазиш с неким супротног пола. Да ли је то забављање?

  • Допада ти се нека особа супротног пола и ти се допадаш њој. Неколико пута дневно размењујете поруке путем мобилног телефона или разговарате телефоном. Да ли је то забављање?

  • Сваки пут кад си у неком друштву, увек си с истом особом супротног пола. Да ли је то забављање?

Највероватније ти није било тешко да одговориш на прво питање. Међутим, можда си морао мало да застанеш и размислиш пре него што си одговорио на друго и треће питање. Шта је заправо забављање?

Забављање је свако дружење у ком своја осећања поклањаш увек истој особи супротног пола, а та особа ти их узвраћа.

Стога је одговор на сва три горе постављена питања потврдан. Дакле, уколико ти и нека особа супротног пола гајите присност и посебна осећања једно према другом, редовно комуницирате било путем телефона или лицем у лице, у јавности или тајно — ви сте у ствари у вези.

 Која је сврха забављања?

Забављање треба да има племениту сврху, а то је да помогне младићу и девојци да виде да ли одговарају једно другом за брак.

Међутим, неки твоји вршњаци можда немају тако озбиљан поглед на везу. Можда само уживају да проводе време с неким супротног пола, без намере да се обавезују браком. Можда на особу с којом се забављају гледају само као на неки „трофеј“ или „премију“ која ће им у јавности повећати вредност.

Најчешће су такви површни односи кратког века. „Многи млади раскидају у року од недељу-две“, каже Хелена. „Они на своје везе гледају као на нешто пролазно, што их у неку руку пре припрема за развод него за брак.“

Сасвим је јасно да када си с неким у вези, ти будиш посебна осећања код те особе. Зато буди сигуран да су ти намере поштене (Лука 6:31).

Ако се с неким забављаш а не планираш брак, онда си попут детета које има нову играчку коју ће заменити неком другом

Размисли: да ли би волео да се неко игра твојим осећањима као да су нека играчка — да их по потреби узме, а онда брзо одбаци? Онда то немој ни ти радити! У Библији стоји да се љубав „не понаша непристојно“ (1. Коринћанима 13:4, 5).

Девојка по имену Сара каже: „Каткад помислим да забављање треба да буде само ради провода, али ипак није нимало забавно кад једна страна у вези на то гледа озбиљно, а друга не.“

Савет плус: Да би се припремио за забављање и брак, прочитај 2. Петрову 1:5-7 и изабери једно од наведених својстава на ком треба да радиш. Након месец дана, сагледај колико си научио о том својству и колико си успео да га развијеш код себе.

 Мислиш да је време?

  •  Са колико година мислиш да се млада особа може упустити у везу?

  •  Сада то исто питање постави својим родитељима.

Вероватно ће се твој одговор разликовати од њиховог. А можда и неће. Можда и ти попут многих младих мислиш да је мудро да забављање оставиш за касније, када сазриш и боље упознаш себе.

Тако је одлучила 17-годишња Данијела. Она каже: „Оно што ми је код дечка било важно пре две године толико је другачије од оног што ми је сада важно. Мада мислим да ни сада нисам сигурна шта тачно желим. Када за неколико година видим да сам постала стабилна личност, онда ћу почети да размишљам о вези.“

Постоји још један разлог зашто је мудро чекати. Библија користи израз ’цвет младости‘ да би описала животно доба када су полни нагони и жеља за присношћу изузетно јаки (1. Коринћанима 7:36). Блискост с неким супротног пола у том животном добу може распламсати страст и довести до неисправног поступања.

Истина, то многим твојим вршњацима не представља проблем. Многи од њих се веома лако упуштају у интимне односе. Али ти си далеко изнад њиховог размишљања! (Римљанима 12:2). На крају крајева, Библија те подстиче да ’бежиш од блуда‘ (1. Коринћанима 6:18). Чекајући да прође цвет младости, можеш ’удаљити невољу‘ од себе (Проповедник 11:10).

 Зашто ипак сачекати?

Ако си присиљен да се забављаш пре него што си за то спреман, то је као да си приморан да полажеш испит из нечега што си тек почео да учиш. То никако не би било фер! Потребно ти је време да проучиш тематику и савладаш материјал који би се могао појавити на испиту.

Слично је и са забављањем.

Забављање није тако безазлена ствар. Зато пре него што се вежеш за неку особу, издвој време да проучиш једну важну „тематику“ — а то је како градити пријатељства.

Касније, када сретнеш сродну душу, имаћеш боље шансе да изградиш чврсту везу. На крају крајева, добар брак је онај у ком су муж и жена добри пријатељи.

То што си одложио забављање за неки каснији период у животу не гуши твоју слободу. Напротив, то ти даје више слободе да се ’радујеш у својој младости‘ (Проповедник 11:9). Имаш времена да се припремиш за брак тако што ћеш радити на својој личности, и што је најважније, на својој духовности (Тужбалице 3:27).

За то време, ипак можеш уживати у друштву супротног пола. Који је најбољи начин за то? Дружење у групи у којој има припадника оба пола, где је неко старији задужен да се побрине да све протекне у реду. Тања о томе каже: „Мени се такво дружење много допада јер је занимљивије и тако стичеш пуно пријатеља.“ Моника се слаже с тим и каже: „Дружење у кругу више особа је добра идеја јер тако упознајеш различите личности.“

За разлику од тога, ако се прерано вежеш само за једну особу, у опасности си да касније патиш. Зато полако, не жури! Искористи животно доба у ком се налазиш да би научио како се развијају и негују пријатељства. Касније, ако одлучиш да ступиш у везу с неким, имаћеш бољу представу о себи и о ономе шта очекујеш од свог доживотног сапутника.

 

Сазнајте више

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је то права особа за мене?

Како можеш гледати испод површине и видети ко је особа која ти се допада?