Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Како да се одупрем искушењу?

Како да се одупрем искушењу?

Шта можеш урадити

Прво, буди свестан тога да си одговоран за своје поступке — без обзира на то шта раде твоји другови.

Друго, препознај шта је то што врши највећи притисак на тебе.

Треће, питај се: ’Када је највећа вероватноћа да ће се притисак појавити?’ (У школи? На послу? У некој другој ситуацији?) То што знаш када се притисак обично јавља, може ти чак помоћи да га потпуно избегнеш.

А сада, предузми акцију. Најважније је да увидиш како можеш ситуације у којима си под притиском свести на најмању могућу меру или их потпуно избећи. (На пример: Ако после часова редовно срећеш школске другове који ти нуде цигарете, можда би могао да се враћаш кући другим путем, тако да их не сретнеш.) Стеци реалну слику: Они који се називају пријатељима а врше притисак на тебе да чиниш оно што је лоше у ствари нису твоји искрени пријатељи.

Када попустиш искушењу, постајеш роб својих жеља

Наравно, не можеш избећи сва искушења. Пре или касније, вероватно ћеш се суочити с неким нарочито снажним искушењем, можда када се будеш најмање надао. Шта тада можеш урадити?

Најважније је да се припремиш!

Узми у обзир: Исус је имао изграђен став што се тиче морала. Он је био одлучан да у сваком тренутку буде послушан свом Оцу (Јован 8:28, 29). Из тога се види да је најважније да имаш већ изграђен став.

Уради тест: Пробај да пронађеш два разлога због којих треба да се одупреш искушењу с којим се најчешће суочаваш и два начина на која планираш да то урадиш.

Зашто би дозволио да други владају над тобом? Покажи зрелост тако што ћеш радити оно што знаш да је исправно (Колошанима 3:5). Моли се да и даље будеш успешан у томе (Матеј 6:13).

 

Сазнајте више

ТИНЕЈЏЕРИ

Млади питају, 2. том

Школа, забава и рекреација, школски другови, родитељи, доба промена, осећања и супротни пол само су неке од тема које се осматрају.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Како се одупрети притиску вршњака

Притисак других може навести добре људе да поступе лоше. Шта треба да знате о таквом притиску и како му се одупрети?

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако ме други наговарају да се упустим у сексуалне односе?

Да ли се исплати да попустиш притиску? Да ли ћеш се кајати због тога?