Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли да раскинем? (2. део)

Да ли да раскинем? (2. део)

Како треба да окончаш своју везу? Као прво, изабери одговарајућу атмосферу за разговор. Шта би то на пример било?

Размисли како би ти волео да се поступа с тобом (Матеј 7:12). Да ли би волео да то чујеш пред другима? Вероватно не.

Уколико то околности не захтевају, немој везу окончати остављајући поруку на телефонској секретарици, шаљући поруку на мобилни или мејлом. Уместо тога, изабери време и место за тако озбиљан разговор.

Како то треба да саопштиш? Апостол Павле је подстицао хришћане да ’говоре истину‘ једни с другима (Ефешанима 4:25).

Зато је најбоље да будеш тактичан, али ипак одлучан. Јасно наведи разлог(е) зашто мислиш да ваша веза није добра за тебе.

Притом, не треба да издекламујеш неку дугачку листу мана и да избомбардујеш особу с критичким примедбама. Уместо да кажеш: „Ти ово“ или „Ти никада оно“, било би боље да формулишеш мисли тако да оне одражавају твоја осећања. На пример, „Мени је потребан неко ко...“ или „Ја мислим да треба да раскинемо зато што...“

То није време да будеш неодлучан или да попустиш пред мишљењем другог. Упамти, решио си да раскинеш јер си имао озбиљан разлог за то. Зато пази да те особа с којом раскидаш лукаво не наведе да промениш мишљење. „Након раскида, мој бивши дечко се правио да га то много боли. Мислим да је то чинио да бих се ја сажалила. И стварно ми је било тешко због тога. Али нисам допустила да ме његове реакције наведу да променим своју одлуку“, каже Лора. Попут Лоре, мораш знати шта хоћеш. Држи се своје одлуке. Нека твоје не значи не (Јаковљева 5:12).

Последице раскида.

Немој се чудити ако ти је после раскида неко време јако тешко. Можда се чак осећаш попут псалмисте који је рекао: „Немир ме је обузео, од боли сам се повио, по цео дан жалостан ходам“ (Псалам 38:6).

Неки добронамерни пријатељи могу те наговарати да се помириш са том особом и да поново покушаш. Али пази! Ти ћеш морати да живиш са својом одлуком, а не твоји добронамерни пријатељи. Зато стегни зубе и буди чврст — иако ће те болети то што се десило.

Буди сигуран да ће на крају бол уминути. У међувремену, зашто се не концентришеш на оно што ће позитивно утицати на тебе и што ће ти помоћи да се извучеш из таквог стања? Ево неких предлога.

 

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Шта могу очекивати од брака? – 1. део

Реално гледано, које лепе ствари, али и изазове, можеш очекивати од брака?

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Шта могу очекивати од брака? — 2. део

Сазнај како се можеш припремити за неочекиване ситуације које брачни живот носи са собом.