Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Да ли Ђаво има власт над људима?

Да ли Ђаво има власт над људима?

Одговор из Светог писма

Ђаво и демони толико утичу на људе да Свето писмо каже: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Оно открива на које начине Ђаво врши утицај на људе.

  • Превара. Свето писмо подстиче хришћане да се ’одупру Ђаволовим сплеткама‘ (Ефешанима 6:11). Једна од његових сплетки је да убеди људе да су они који врше његову вољу заправо Божје слуге (2. Коринћанима 11:13-15).

  • Окултизам. Да би завео људе, Ђаво користи методе као што су призивање духова, прорицање будућности, гатање и астрологија (Поновљени закони 18:10-12). Особе које узимају дрогу, пристају да буду хипнотисане и упражњавају технике медитације којима се постиже празан ум подложне су утицају демона (Лука 11:24-26).

  • Крива религија. Религије које шире лажна учења обмањују људе и наводе их да буду непослушни Богу (1. Коринћанима 10:20). За таква веровања Свето писмо каже да су „учења демона“ (1. Тимотеју 4:1).

  • Опседање. У Светом писму су записани примери особа које су биле у власти злих духова. Неки људи опседнути демонима изгубили су вид и способност говора или су повређивали сами себе (Матеј 12:22; Марко 5:2-5).

Како се можемо одупрети Ђаволу

Не треба да живите у страху од демонског утицаја јер се у Светом писму наводи како се можете супротставити Ђаволу:

  •  Научите да препознајете Ђаволове методе тако да вам ’његове намере не буду непознате‘ (2. Коринћанима 2:11).

  •  Упознајте Свето писмо и затим примењујте оно што сте научили. Примена библијских начела ће вас заштитити од Ђаволовог утицаја (Ефешанима 6:11-18).

  •  Ослободите се свега што је повезано с демонима (Дела апостолска 19:19). То могу бити музика, књиге, часописи, постери и окултни филмови.

 

Сазнајте више

Шта Свето писмо открива о анђелима и демонима?

Свето писмо говори о анђелима и демонима. Да ли они заиста постоје? Могу ли утицати на нас?