Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта је спасење?

Одговор из Светог писма

Речи „спасти“ и „спасење“ у Светом писму се понекад користе да се пренесе мисао о избављењу из неке опасности или од уништења (Излазак 14:13, 14; Дела апостолска 27:20). Међутим, често указују на спасење од греха (Матеј 1:21). Пошто грех води до смрти, они који су спасени од њега могу се надати вечном животу (Јован 3:16, 17). *

Како се особа може спасти?

Да би неко био спасен, мора веровати у Исуса и то доказати послушношћу његовим заповестима (Дела апостолска 4:10, 12; Римљанима 10:9, 10; Јеврејима 5:9).

Свето писмо говори да су дела учињена из послушности неопходна да бисмо показали да нам је вера жива (Јаковљева 2:24, 26). Међутим, то не значи да можемо заслужити спасење. Оно је „Божји дар“ који се темељи на његовој незаслуженој доброти, то јест милости (Ефешанима 2:8, 9, Савремени српски превод).

Важи ли „једном спасен, заувек спасен“?

Не. Спасени дављеник може поново пасти или скочити у воду. Слично томе, особа неће остати на путу спасења уколико своју веру не покаже делима. Зато у Светом писму налазимо подстицај упућен хришћанима: „Снажно [се] борите за веру“ (Јудина 3). Оно такође упозорава оне који су спасени: „Радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Филипљанима 2:12).

Ко је Спаситељ — Бог или Исус?

Свето писмо каже да спасење у првом реду долази од Бога, којег често назива „Спаситељем“ (1. Самуилова 10:19; Исаија 43:11; Титу 2:10; Јудина 25). Надаље, Бог је користио различите људе да би избавио древни израелски народ, и на њих се у Светом писму указује као на „спаситеље“ (Немија 9:27; Судије 3:9, 15; 2. Краљевима 13:5). * Слично томе, пошто Бог путем откупне жртве Исуса Христа избавља људе од греха, Свето писмо указује на Исуса као на „Спаситеља“ (Дела апостолска 5:31; Титу 1:4). *

Да ли ће сви бити спасени?

Не, неки неће бити спасени (2. Солуњанима 1:9). Када су Исуса упитали: „Да ли је мало оних који ће бити спасени?“, он им је рекао: „Снажно се напрежите да уђете на уска врата, јер ће многи, кажем вам, тражити да уђу, али неће моћи“ (Лука 13:23, 24).

Заблуде о спасењу свих људи

Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у 1. Коринћанима 15:22 стоји да ће „у Христу сви оживети“.

Чињеница: Контекст показује да је реч о ускрсењу (1. Коринћанима 15:12, 13, 20, 21, 35). Према томе, израз да ће „у Христу сви оживети“ једноставно значи да је ускрсење могуће преко Исуса Христа (Јован 11:25).

Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у Титу 2:11 стоји да Бог „спасава све људе“ (Даничић–Караџић).

Чињеница: Грчка реч преведена са „све“ може се превести и са „све врсте“. * Према томе, исправно значење речи из Титу 2:11 јесте да Бог омогућава спасење свим врстама људи, што подразумева особе „из свих народа и племена и народности и језика“ (Откривење 7:9, 10).

Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у 2. Петровој 3:9 стоји да Бог„не жели да ико пропадне“.

Чињеница: Бог жели да људи буду спасени, али их не приморава на то. Његов дан суда подразумева и уништење безбожника (2. Петрова 3:7).

^ одл. 3 Свето писмо каже да је нека особа спасена иако заправо њено спасење од греха и смрти тек предстоји (Ефешанима 2:5; Римљанима 13:11).

^ одл. 10 У наведеним стиховима, у неким преводима користе се речи „избавитељ“, „јунак“, „вођа“ или чак „неко“ уместо речи „спаситељ“. Међутим, у изворном библијском тексту се на сваком месту користи иста хебрејска реч, без обзира да ли се указује на људе као спаситеље или на Јехову Бога као Спаситеља (Псалам 7:10).

^ одл. 10 Име Исус је изведено из хебрејског имена Јехошуа, које значи „Јехова је спасење“.

^ одл. 17 Видети речник Vine’s Complete Expository Dictionary of Old and New Testament Words. Иста грчка реч налази се и у Матеју 5:11, где је Исус рекао да ће људи његовим следбеницима приписивати „свакаква зла“.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Зашто нам је неопходно спасење

Зар би Бог који нас воли створио човека са жељом да живи вечно, ако је ту жељу немогуће остварити?

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Да ли Јеховини сведоци верују да ће само они бити спасени?

Свето писмо објашњава ко ће добити прилику за спасење.