Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Свето писмо каже о Ускрсу?

Шта Свето писмо каже о Ускрсу?

Одговор из Светог писма

Слављење Ускрса се не темељи на Светом писму. Али ако осмотримо порекло овог празника, биће нам јасно његово право значење — Ускрс се темељи на древним обредима плодности. Размислите о следећем.

  1. Назив. Encyclopædia Britannica каже: „Није познато тачно порекло назива Ускрс на енглеском језику [као и на још неким језицима]. У осмом веку, англосаксонски свештеник Беда Часни је извео овај назив од имена англосаксонске богиње пролећа Еостре.“ Други извори повезују овај назив са Астартом, феничанском богињом плодности која се у Вавилону звала Иштар.

  2. Зечеви. То је симбол плодности „преузет из древних паганских прослава у част пролећа с подручја Европе и Блиског истока које су биле пропраћене обредима и употребом симбола“ (Encyclopædia Britannica).

  3. Јаја. Словенска митологија: енциклопедијски речник објашњава: „По народним представама, почетак свих почетака, стециште животне снаге, симбол препорода и плодности [...] Ускршња јаја су чували у кући током читаве године као магијско средство.“ Према истом извору, јаје је имало улогу „заштитника и средства које растерује зло“.

  4. Нова одећа. Дочекати скандинавску богињу пролећа Естру у старој одећи сматрано је неучтивим и веровало се да то доноси несрећу“ (The Giant Book of Superstitions).

The American Book of Days овако каже за право порекло Ускрса: „Нема сумње да је Црква у својим раним данима усвојила старе паганске обичаје и дала им хришћанско значење.

Слично се наводи и у књизи Дух паганског наслеђа у српској традиционалној култури: Иако формално организовани као хришћански празници, народни обичаји y годишњем циклусу садрже прикривен ранији обредни садржај. Будући, дакле, да су везани за различите хришћанске, црквене празнике, карактеристични пагански елементи добијају свој прави смисао и значај уколико ce сагледају y нешто ширем обредном контексту.

У Светом писму се јасно указује да Бога не треба обожавати по људским предањима или обичајима које он не одобрава (Марко 7:6-8). У 2. Коринћанима 6:17 стоји: „’Одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто.‘ “ Ускрс је празник паганског порекла и зато ће они који желе да угоде Богу избегавати слављење таквих празника.

 

 

Сазнајте више

Годишњица Исусове смрти

Милиони људи сваке године обележавају годишњицу Исусове смрти. Срдачно сте позвани да сазнате зашто је овај важан догађај битан и за вас.

Зашто Јеховини сведоци не славе Ускрс?

Многи сматрају да је Ускрс хришћански празник. Зашто га Јеховини сведоци не славе?