Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Да ли Свето писмо говори о реинкарнацији?

Одговор из Светог писма

Не, не говори. У Светом писму се не налази ни реч „реинкарнација“, нити било шта повезано с тим појмом. Веровање у реинкарнацију заснива се на учењу о бесмртности душе. * Међутим, Свето писмо каже да је човек душа и да је свака душа смртна (Постанак 2:7; Језекиљ 18:4). Након смрти, човек једноставно више не постоји (Постанак 3:19; Проповедник 9:5, 6).

Зашто реинкарнација није исто што и ускрсење?

Библијско учење о ускрсењу није засновано на бесмртности душе. Према том учењу, Бог ће својом силом људе који су умрли вратити у живот (Матеј 22:23, 29; Дела апостолска 24:15). Ускрсење пружа дивну наду да ће они који су умрли поново живети на земљи и да више неће морати да умру (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

Зашто неки мисле да Свето писмо говори о реинкарнацији?

Заблуда: Свето писмо каже да је Јован Крститељ реинкарнација пророка Илије.

Чињеница: Бог је прорекао: „Ја вам шаљем пророка Илију“, а Исус је рекао да је Јован Крститељ испунио то пророчанство (Малахија 4:5, 6; Матеј 11:13, 14). Међутим, то није значило да је Јован Крститељ био Илијина реинкарнација. Сам Јован је рекао да он није Илија (Јован 1:21). Заправо, Јован је попут Илије објављивао Божји позив на покајање (1. Краљевима 18:36, 37; Матеј 3:1). Јован је био „пун духа и снаге као Илија“ (Лука 1:13-17).

Заблуда: У Светом писму се израз „поново рођен“ односи на реинкарнацију.

Чињеница: Свето писмо открива да се овај израз односи на духовно рођење које се одвија док је особа још жива (Јован 1:12, 13). То поновно рођење није резултат онога што је неко радио у прошлости, већ Божји благослов, који онима што су поново рођени пружа јединствену наду (Јован 3:3; 1. Петрова 1:3, 4).

^ одл. 3 Веровања у бесмртност душе и реинкарнацију потичу још из древног Вавилона. Касније су индијски филозофи развили доктрину о карми. Према једној енциклопедији, карма је „закон узрока и последице по коме нечији поступци у садашњем животу утичу на његов будући живот“ (Britannica Encyclopedia of World Religions, 913. страна).

Сазнајте више

Шта се дешава када умремо?

Да ли су мртви свесни шта се дешава око њих?

Да ли верујете да сте већ живели?

Веровање у реинкарнацију је популарно. Али шта Свето писмо научава?