Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта се дешава када умремо?

Одговор из Светог писма

У Светом писму пише: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5; Псалам 146:4). Према томе, када умремо, ми престајемо да постојимо. Мртви не могу да размишљају, раде и осећају.

„У прах ћеш се вратити“

У разговору с првим човеком Адамом, Бог је објаснио шта се дешава када умремо. Пошто је Адам био непослушан, Бог му је рекао: „[Ти] си прах и у прах ћеш се вратити“ (Постанак 3:19). Пре него што га је Бог створио „од земаљског праха“, Адам није постојао (Постанак 2:7). Према томе, када је умро, вратио се у прах и престао је да постоји.

Исто се дешава и са онима који сада умру. Говорећи и о људима и о животињама, Свето писмо наводи: „Сви су од праха постали и сви се у прах враћају“ (Проповедник 3:19, 20).

Смрт није неминовно крај свега

У Светом писму се смрт често упоређује са спавањем (Псалам 13:3; Јован 11:11-14; Дела апостолска 7:60, фуснота). Особа која је у дубоком сну није свесна шта се дешава око ње. Исто тако, мртви нису свесни ничега. Међутим, Свето писмо научава да Бог може пробудити људе из смртног сна и вратити их у живот (Јов 14:13-15). За оне које ће Бог ускрснути, смрт није крај свега.

 

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Постоји ли нада за умрле?

Шта се дешава након смрти? Да ли ћемо икада видети своје вољене који су умрли?

Шта Библија заиста научава?

Има ли живота после смрти?

Сазнајте шта Свето писмо каже о томе има ли живота после смрти и зашто људи умиру.