Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Да ли је неко видео Бога?

Одговор из Светог писма

Ниједан човек није дословно видео Бога (Излазак 33:20; Јован 1:18; 1. Јованова 4:12). У Светом писму пише да је ’Бог дух‘, што значи да је невидљив за људске очи (Јован 4:24; 1. Тимотеју 1:17).

Бога могу видети анђели јер су и они духовна бића (Матеј 18:10). Такође, неке особе ће након смрти ускрснути и отићи на небо, где ће добити духовно тело, тако да ће и они видети Бога (Филипљанима 3:20, 21; 1. Јованова 3:2).

Како данас можемо „видети“ Бога

У Светом писму се израз „видети“ често користи у симболичном смислу да би се указало на боље разумевање нечега (Исаија 6:10; Јеремија 5:21; Јован 9:39-41). То значи да особа може видети Бога ’очима свог срца‘ јер верује у њега (Ефешанима 1:18). Та вера јој помаже да га упозна и цени његове особине. Из Светог писма сазнајемо како можемо стећи такву веру.

  • Путем онога што је створио, учимо о Божјим особинама, као што су љубав и великодушност, затим мудрост и моћ (Римљанима 1:20). Када је био подстакнут да размисли о прелепим стварима које је Јехова створио, богобојазни човек Јов се осећао као да је дословно видео Бога (Јов 42:5).

  • Бога упознајемо проучавајући Свето писмо. Свето писмо нас уверава: „Ако [...] будеш тражио [Бога], даће ти да га нађеш“ (1. Летописа 28:9; Псалам 119:2; Јован 17:3).

  • О Богу учимо из Исусовог живота. Пошто је савршено одражавао личност свог Оца, Јехове Бога, Исус је с правом могао да каже: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9).

  • Живимо на начин који је угодан Богу и тада ћемо осетити да нам он помаже. Исус је рекао: „Срећни су они који су чистог срца, јер ће видети Бога.“ Као што је раније било поменуто, неки од оних који су послушни Богу биће ускрснути на небо и тамо ће „видети Бога“ (Матеј 5:8; Псалам 11:7).

Зар нису Мојсије, Аврахам и други видели Бога?

У неким библијским записима стиче се утисак да су људи дословно видели Бога. Међутим, из контекста се види да је Бог послао анђела као свог представника или да се појавио у визији.

Анђели.

Бог је у прошлости слао анђеле као своје представнике који су се појављивали пред људима и говорили у његово име (Псалам 103:20). На пример, Бог је једном приликом говорио Мојсију из горућег грма и у Библији пише да је „Мојсије заклонио своје лице, јер се бојао да гледа у истинитог Бога“ (Излазак 3:4, 6). Мојсије није дословно видео Бога, јер контекст показује да је он заправо видео ’Јеховиног анђела‘ (Излазак 3:2).

Слично томе, када у Библији пише да је Бог „разговарао с Мојсијем лицем у лице“, то значи да је Бог имао поверљив разговор с Мојсијем (Излазак 4:10, 11; 33:11). Мојсије није дословно видео Божје лице, јер је информације од Бога добио „преко анђела“ (Галатима 3:19; Дела апостолска 7:53). Међутим, Мојсије је имао толико јаку веру у Бога да се за њега у Библији каже да је поступао као да „види Невидљивог“ (Јеврејима 11:27).

Као и с Мојсијем, Бог је и са Аврахамом разговарао преко анђела. Истина, површним читањем Светог писма може се доћи до закључка да је Аврахам дословно видео Бога (Постанак 18:1, 33). Међутим, из контекста се види да су „три човека“ која су дошла код Аврахама заправо били анђели које је послао Бог. Аврахам је схватио да су они Божји представници и обраћао им се као да говори директно с Јеховом (Постанак 18:2, 3, 22, 32; 19:1).

Визије.

Бог се такође појављивао људима у визијама. На пример, када у Библији пише да су Мојсије и други Израелци ’видели Израеловог Бога‘, они су заправо „имали визију истинитог Бога“ (Излазак 24:9-11). Библија такође на неким местима каже да су пророци ’видели Јехову‘ (Исаија 6:1; Данило 7:9; Амос 9:1). У свакој од тих ситуација, контекст показује да су они имали визију, а не да су дословно видели Бога (Исаија 1:1; Данило 7:2; Амос 1:1).

Сазнајте више

Шта је истина о Богу?

Шта мислите, да ли је Богу стало до вас? Сазнајте какав је Бог и да ли можете бити блиски с њим.

Све створено доказује да Свемоћни Бог постоји

У овом чланку се говори о томе како можемо помоћи другима да упознају истину о Створитељу и у исто време ојачати своју веру у њега.

Завиримо у свет духовних бића

Шта Свето писмо открива о Јехови Богу, Исусу Христу и добрим анђелима?