Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта је Армагедон?

Одговор из Светог писма

Израз „Армагедон“ односи си се на завршни рат између људских власти и Бога. Те власти и њихове присталице већ сада се супротстављају Богу тиме што се не подлажу његовој владавини (Псалам 2:2). У Армагедону ће бити уништене људске власти (Данило 2:44).

У Светом писму се израз „Армагедон“ спомиње само једном, у Откривењу 16:16. У овој библијској књизи се пророчански каже да ће ’на месту које се на хебрејском зове Хар-Магедон‘ бити сакупљени ’краљеви целог света за рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног‘ (Откривење 16:14).

Ко ће се борити у Армагедону? Исус Христ ће бити на челу небеске војске, која ће победити Божје непријатеље (Откривење 19:11-16, 19-21). Непријатељи су сви они који се супротстављају Божјој власти и пркосе Богу (Језекиљ 39:7).

Да ли ће се Армагедон дословно одиграти на Блиском истоку? Не. Овај рат се неће водити на неком дословном подручју, већ ће обухватити целу планету (Јеремија 25:32-34; Језекиљ 39:17-20).

Армагедон, то јест „Хар-Магедон“ (хебрејски Хар Мегидон) значи „мегидско брдо“. Мегидо је некада био град на територији древног Израела. Историја каже да су се у његовој близини водиле одлучујуће битке, од којих су неке забележене у Библији (Судије 5:19, 20; 2. Краљевима 9:27; 23:29). Међутим, није могуће да се Армагедон односи на дословно место у близини древног Мегида. Тамо не постоји велико брдо, нити би сви Божји противници могли стати у Језраелску долину недалеко од тог града. Армагедон се односи на стање које ће владати у свету када се народи последњи пут буду супротставили Божјем владању.

Какво ће бити стање у свету током Армагедона? Иако не знамо како ће употребити своју моћ, Бог ће на располагању имати оружје попут оног које је користио у прошлости — град, земљотрес, снажне пљускове, ватру и сумпор, муње и заразне болести (Јов 38:22, 23; Језекиљ 38:19, 22; Авакум 3:10, 11; Захарија 14:12). У општој пометњи, неки Божји непријатељи ће се међусобно убијати, али ће на крају схватити да Бог ратује против њих (Језекиљ 38:21, 23; Захарија 14:13).

Да ли ће Армагедон значити крај света? То неће бити крај наше планете, јер је она створена да заувек буде људски дом (Псалам 37:29; 96:10; Проповедник 1:4). У Армагедону људски род неће бити уништен, већ сачуван, јер ће преживети „велико мноштво“ Божјих слугу (Откривење 7:9, 14; Псалам 37:34).

Осим што се односи на земљу, израз „свет“ се у Светом писму понекад односи и на зло људско друштво, које су супротставља Богу (1. Јованова 2:15-17). Армагедон ће у том смислу значити ’свршетак света‘ (Матеј 24:3, Бакотић).

Када ће бити Армагедон? Говорећи о ’великој невољи‘, чији ће врхунац бити Армагедон, Исус је рекао: „А о том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:21, 36). Ипак, Библија открива да ће Армагедон бити током Христове невидљиве присутности, која је почела 1914. (Матеј 24:37-39).

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Шта је Судњи дан?

Сазнајте зашто људи који су верни Богу могу да се радују Судњем дану.

Шта Библија заиста научава?

Да ли су ово „последњи дани“?

Погледајте како догађаји и ставови људи око нас доказују да живимо у „последњим данима“ које је Библија прорекла.