Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Ко је антихрист?

Одговор из Светог писма

Антихрист није само једна особа, организација или биће, јер у Светом писму пише да постоје „многи антихристи“ (1. Јованова 2:18). Заправо, израз „антихрист“, пореклом од грчке речи која значи „против (или уместо) Христа“, односи се на свакога ко ради следеће:

Осим што се антихристом називају појединци који чине овакве ствари, у неким преводима Светог писма се за све њих заједно користи назив антихрист (2. Јованова 7, Даничић–Караџић). Антихрист се појавио у време апостола и постоји и дан-данас. То је проречено у Светом писму (1. Јованова 4:3).

Како препознати антихристе

  • Они шире лажна веровања о Исусу (Матеј 24:9, 11). На пример, они који заступају веровање у Тројство или да је Исус Свемоћни Бог заправо се противе Исусу, који је рекао: „Отац [је] већи од мене“ (Јован 14:28).

  • Антихристи одбацују оно што је Исус рекао о томе како Божје Краљевство делује. На пример, неке верске вође кажу да Христ влада посредством људских власти. Међутим, то није у складу са Исусовим речима: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 18:36).

  • Они тврде да је Исус њихов Господ, али не поступају по његовим заповестима, у које спада и заповест да се проповеда добра вест о Краљевству (Матеј 28:19, 20; Лука 6:46; Дела апостолска 10:42).

 

Сазнајте више

Шта значи број 666?

Библија открива значење броја 666 и жига звери.

Лаж која је Бога обавила велом тајне

Догмат о Тројству нас спречава да упознамо и заволимо Бога. Да ли заиста можемо волети некога кога је немогуће упознати и схватити?