Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Радна свеска  |  новембар 2016.

 ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ

Књига Шта учимо из Библије?

Књига Шта учимо из Библије?

Иако књига Шта учимо из Библије? не постоји на нашем језику, следи објашњење о томе како се она може користити на језицима на којима постоји. Она је слична књизи Шта Библија научава. У обе књиге се налазе исте теме, поређане истим редоследом. Међутим, књига Шта учимо из Библије? је једноставнија и намењена је онима који тешко разумеју књигу Шта Библија научава. У овој књизи нема Додатка, али су неки појмови на које ће читалац наићи у тексту кратко и једноставно објашњени на крају књиге. Такође, у поглављима не постоје уводна питања, нити оквир за понављање већ се на крају поглавља налази сажетак главних тачака. Ова књига се увек може нудити, чак и онда када то није предвиђено у месечној понуди литературе, баш као што је то случај и с књигом Шта Библија научава. Како се уз помоћ ове књиге може водити библијски курс?

САЖЕТАК. Уобичајен принцип по ком водимо библијске курсеве јесте да се прочита одломак и да се затим постави наведено питање. Међутим, шта ако наиђеш на некога ко слабо зна језик или лоше чита? У том случају, библијски курс можеш водити само на основу сажетка поглавља, а особу подстаћи да сама прочита поглавље. На пример, сваки пут можеш осмотрити по једну тачку из сажетка. Тако курс не би трајао више од 15 минута. С обзиром да се у сажетку не налазе детаљи којих има у главном тексту, важно је да се добро припремаш, имајући на уму потребе особе с којом проучаваш. Уколико током курса проучавате главни текст, сажетак вам може послужити као понављање.

ОБЈАШЊЕЊА. Појмови у делу Објашњења наводе се оним редоследом којим се појављују у поглављима. Треба да процениш да ли ћеш осматрати овај део током курса или не, баш као што би то учинио и с Додатком у књизи Шта Библија научава.