Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 1/2017.

Зашто је написана баш тако?

Зашто је написана баш тако?

Кад је једна мала девојчица видела како из димњака једне фабрике излазе облачићи дима, закључила је да та фабрика прави облаке. То звучи симпатично, зар не? Међутим, када одрасли људи нешто погрешно разумеју, то може имати озбиљне последице. На пример, ако бисмо узели погрешан лек због тога што нисмо добро прочитали његов назив, могли бисмо угрозити свој живот.

Још је озбиљније ако погрешно протумачимо ствари духовне природе. На пример, у Исусово доба су неки људи погрешно разумели његова учења (Јован 6:48-68). Уместо да траже објашњење од њега, они су престали да га следе. Нису ни били свесни шта су тиме изгубили!

Да ли и ви размишљате о духовним питањима и верујете да Свето писмо, то јест Библија, може дати одговоре на њих? То је за сваку похвалу! Вероватно сте приметили да неке делове Библије није лако разумети, због чега их људи често погрешно тумаче. Погледајмо три примера.

  • Неки погрешно разумеју речи: „Бој се истинитог Бога.“ Они мисле да то значи да треба да стрепимо од њега (Проповедник 12:13). Међутим, Бог не жели да га људи тако доживљавају. Он каже: „Не бој се, јер сам ја с тобом. Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти“ (Исаија 41:10). Када се у Светом писму каже да треба да се бојимо Бога, то једноставно значи да треба да имамо страхопоштовање према њему.

  • Да ли ће наша планета бити уништена ватром?

    Следеће речи се такође често тумаче на погрешан начин: „Све има своје време [...] време кад се рађа и време кад се умире.“ Многи мисле да то значи да је Бог предодредио када ће сваки човек умрети (Проповедник 3:1, 2). Међутим, у овом стиху се само износи чињеница да кад-тад свако мора да умре. С друге стране, Божја Реч каже да својим одлукама можемо продужити живот. На пример, у њој пише: „Страх од Јехове додаје дане“ (Пословице 10:27; Псалам 90:10; Исаија 55:3). Шта то значи? Ако се држимо свега што пише у Божјој Речи, избегаваћемо оно што нам може скратити живот, као што су пијанство или неморал (1. Коринћанима 6:9, 10).

  • Многи дословно схватају Библију када каже да су небеса и земља „сачувани за ватру“ и верују да ће Бог уништити нашу планету (2. Петрова 3:7). Међутим, Бог обећава да никада неће дозволити да она нестане. У Библији пише: „Утврдио си земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5; Исаија 45:18). Оно што ће Бог уништити јесте покварено људско друштво, које је представљено земљом. У Библији је сликовито речено да ће оно бити спаљено ватром, што значи да неће остати ни трага од њега. А небеса, у дословном смислу, у Библији могу представљати небо, свемир или место где Бог пребива, а ништа од тога неће бити уништено.

ЗАШТО СЕ БИБЛИЈА ПОНЕКАД ПОГРЕШНО ТУМАЧИ?

Као што се може приметити из наведених примера, људи често погрешно разумеју неке библијске стихове. Али због чега Бог дозвољава да буду у заблуди? Неки се питају: „Зашто нам Бог није дао књигу коју бисмо сви могли лако разумети?“ Ако сте се и ви то питали, размислите о следећим разлозима:

  1.    Библија је написана тако да је могу разумети само они који то заиста желе и који су понизни. Обраћајући се свом Оцу, Исус је рекао: „Хвалим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци“ (Лука 10:21). Библија је тако написана да је могу разумети само они који имају исправан став. Они који су поносни — што је истакнута црта „мудрих и умних“ — често погрешно разумеју Библију. С друге стране, они који су попут „мале деце“, то јест понизни и спремни да уче, могу исправно разумети оно што стоји у Библији. Та књига је стварно мудро осмишљена!

  2.  Библија је упућена онима који су спремни да прихвате помоћ да би је разумели. Исус је рекао да ће људима бити потребна помоћ да би разумели оно о чему је говорио. Одакле је могу добити? Исус је објаснио: „Помоћник, свети дух, кога ће Отац послати у моје име, он ће вас поучити свему“ (Јован 14:26). Дакле, да би људи разумели оно што стоји у Библији, потребно је да им Бог да свети дух, то јест силу којом се служи. Међутим, он га не даје онима који га не траже, због чега Библија за њих остаје непознаница. Бог својим светим духом такође подстиче оне који добро познају Библију да преносе то знање онима који желе да га стекну (Дела апостолска 8:26-35).

  3.  Неки делови Библије се могу разумети тек кад дође право време за то. На пример, након што је пророк Данило записао једну Божју поруку, анђео му је рекао: „Данило, затвори ове речи и запечати књигу до времена краја.“ Људи су вековима читали Данилово пророчанство, али га нису могли разумети. Заправо, чак ни сам Данило није разумео све што је записао. Он је понизно признао: „Ја сам то чуо, али нисам разумео.“ Његово пророчанство је постало сасвим разумљиво тек када је дошло право време за то — време које је Бог унапред одредио. Ко је могао разумети то пророчанство? „Ко је год зао неће разумети; али ће разумети они који су разборити“ (Данило 12:4, 8-10). Очигледно је, дакле, да неке делове Светог писма не можемо разумети све док не дође време које је Бог за то одредио.

Да ли су Јеховини сведоци некада нешто погрешно разумели због тога што још није било време за то? Јесу. Али када је дошло време да Бог открије право значење неких библијских стихова, они су то прихватили. На тај начин су показали да се угледају на Исусове ученике, који су понизно прихватили Исусову исправку (Дела апостолска 1:6, 7).

Када се деси да нешто погрешно разумемо, као девојчица на почетку чланка, можда то касније препричавамо као симпатичну анегдоту. Међутим, погрешно разумевање ствари духовне природе није тако безазлено. Порука коју Свето писмо преноси је исувише важна да бисмо нагађали њен смисао, сами покушавајући да га одгонетнемо. Зато дозволите некоме да вам помогне. Нека то буде особа која понизно приступа проучавању Библије, која се ослања на помоћ Божјег светог духа и која је уверена да живимо у времену када Бог открива значење онога што стоји у Библији као никад до сад. Немојте се устручавати да разговарате с Јеховиним сведоцима или да читате њихове пажљиво истражене чланке на веб-сајту jw.org. У Светом писму стоји: „Ако трагаш за свим тим као за скривеним благом [...] знање о Богу наћи ћеш“ (Пословице 2:3-5).