Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 1/2017.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ УЖИВАТИ У ЧИТАЊУ БИБЛИЈЕ?

Како Библија мења живот?

Како Библија мења живот?

Библија није обична књига. У њој се налазе савети од самог Створитеља (2. Тимотеју 3:16). Оно што у њој стоји може дубоко утицати на нас. Зато она за себе каже да је жива и да има моћ (Јеврејима 4:12). Библија има моћ да побољша наш живот на два начина — тиме што нам пружа савете за свакодневни живот и тако што нам помаже да сазнамо више о Богу и ономе што ће урадити (1. Тимотеју 4:8; Јаковљева 4:8).

Савети за свакодневни живот. Свето писмо нам може помоћи у сваком аспекту живота. Примера ради, пружа нам савете када су у питању:

Један млади брачни пар из Азије из личног искуства је видео колико су вредни библијски савети. Као што је то уобичајено међу тек венчаним паровима, није им било лако да се прилагоде једно другом и да имају добру комуникацију. Али онда су почели да примењују оно што су прочитали у Библији. Како је то деловало на њихову везу? Муж, Висент, каже: „Библија ме је подстакла да проблеме у браку решавам у духу љубави. То што слушамо њене савете донело нам је срећу.“ Његова супруга, Аналу, каже: „Читајући Библију извукли смо многе вредне поуке и то нам је помогло да побољшамо свој живот. Сада сам срећна и задовољна нашим браком и циљевима које смо поставили.“

Знање о Богу. Висент још каже: „Захваљујући томе што сам читао Библију, постао сам блискији с Богом.“ Дакле, вредност Библије није само у њеним саветима већ и у томе што нам открива много тога о самом Богу. Читајући је, можемо постати његови пријатељи. Такође сазнајемо да нам предстоји предивна будућност, када ћемо живети „правим животом“, и то вечно (1. Тимотеју 6:19). То не можемо сазнати ни из једне друге књиге.

Ако почнете да читате Свето писмо и истрајете у томе, и ви можете боље упознати Бога и већ сада имати бољи живот. Али док будете читали, вероватно ће вам се јављати разна питања. У сличној ситуацији је био и етиопски евнух који је живео пре око 2 000 година. Он је имао много питања о светим списима. На питање да ли разуме то што чита, он је одговорио: „Како бих могао ако ми неко не објасни?“ * Затим је спремно прихватио да га у то упути неко ко је добро познавао свете списе — Исусов ученик Филип (Дела апостолска 8:30, 31, 34). Ако бисте и ви волели да боље разумете Библију, слободно попуните онлајн захтев на www.jw.org или пишете на адресу с 2. стране овог часописа. Такође се можете обратити Јеховиним сведоцима у вашем крају или доћи на њихов хришћански састанак. Зашто не бисте и сами узели Библију и видели о чему она говори? Тиме нећете ништа изгубити, а можете много тога добити.

Ако нисте сигурни да ли је све што пише у Светом писму истина, погледајте кратак филм Како можемо бити сигурни да је Свето писмо веродостојно? Можете га наћи одласком на веб-сајт jw.org. Идите на ПУБЛИКАЦИЈЕ > ФИЛМОВИ > БИБЛИЈА.

^ одл. 8 На нашем веб-сајту, jw.org, могу се пронаћи одговори на многа животна питања. Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

^ одл. 11 Видети и чланак „Зашто је написана баш тако?“ у овом издању.