Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  децембар 2015.

 ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Које је порекло божићних обичаја?

Које је порекло божићних обичаја?

Божић се углавном дефинише као традиционални хришћански празник којим се обележава рођење Исуса Христа. Међутим, због природе неких божићних обичаја, јавља се питање каква веза постоји између њих и Исусовог рођења.

Узмимо као пример приче о Деда Мразу, који је данас многима познат као весео дека у црвеној бунди, са белом брадом и руменим образима. Овај лик је настао 1931, у рекламној кампањи једне северноамеричке компаније која се бави производњом пића. Током 1950-их, неки Бразилци су покушали да га замене ликом из својих народних предања. Међутим, Деда Мраз није засенио само њега, него је, према речима професора Карлоса Фантинатија, „засенио и малог Исуса и постао симбол Божића“. Али да ли осим прича о Деда Мразу има још погрешних представа повезаних с прославом Божића? Да бисмо добили одговор на то питање, вратимо се у доба првих хришћана.

„Током прва два века хришћанства, хришћани су се снажно супротстављали обележавању рођендана мученика, као и рођендана Исуса Христа“, стоји у једној енциклопедији (Encyclopedia Britannica). Они су рођенданске прославе сматрали паганским обичајима којих се никако не треба држати. Осим тога, у Библији се нигде не помиње датум Исусовог рођења.

Упркос ставу који су имали први хришћани према прославама рођендана, црква је у четвртом веку н. е. увела Божић као хришћански празник. Црква је тако желела да учврсти свој положај и уклони једну од главних препрека на свом путу — популарност паганске римске религије и њених празника у време краткодневице. Сваке године, у периоду од 17. децембра до 1. јануара, „већина Римљана је одавала почаст својим боговима тако што су ишли на гозбе, играли разне игре, пијанчили и уопште узев уживали у празничном расположењу“, каже се у једној књизи (Christmas in America, Пени Рестад). А 25. децембра су прослављали рођење непобедивог сунца. Уводећи прославу Божића на тај дан, црква је постепено навела многе Римљане да прослављају Исусово рођење уместо рођења сунца. „Народ је и даље могао да ужива у сјају и раскоши тих зимских празника“, каже се у једној књизи (Santa Claus, a Biography, Џери Баулар). Они су тако почели да „нове празнике прослављају на стари начин“.

Дакле, оно што је спорно у вези са Божићем јесте његово порекло. Један писац каже да Божић „није ништа друго до пагански празник у хришћанском руху“ (The Battle for Christmas, Стивен Нисенбом). Према томе, прославом Божића се заправо не одаје част Богу и његовом Сину, Исусу Христу. Да ли је то уопште важно? У Библији се постављају следећа питања: „Шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама?“ (2. Коринћанима 6:14). Дакле, Божић је као празник толико далеко од првобитног хришћанства да се то не може исправити (Проповедник 1:15).