Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО БОГ ГЛЕДА НА РАТОВЕ?

Божје гледиште о ратовима у данашње време

Божје гледиште о ратовима у данашње време

И у данашње време многи људи су потлачени. Многи од њих се сигурно често моле Богу за помоћ и питају се има ли краја њиховој патњи. Да ли Бог чује њихове молитве? Шта се може рећи за оне који прибегавају насиљу како би се ослободили угњетавања? Да ли их Бог подржава сматрајући њихове поступке оправданим?

Армагедон ће бити рат којим ће се окончати сви ратови

Као прво, утеху нам може пружити следећа чињеница: Бог види сву патњу на овом свету и намерава да нешто предузме у вези с тим (Псалам 72:13, 14). У својој Речи, Библији, обећава да ће донети олакшање онима који трпе невољу. Али када? „Кад се с неба појави Господ Исус са својим моћним анђелима [...] и кад изврши освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Солуњанима 1:7, 8). Исус ће се појавити у будућности, када почне Армагедон, то јест „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ (Откривење 16:14, 16).

Тада ће Бог повести рат у коме ће уништити све зло, али не посредством људи, већ посредством свог Сина, Исуса Христа, и других моћних духовних створења. То ће бити крај свакој врсти угњетавања (Исаија 11:4; Откривење 19:11-16).

Божје гледиште о ратовима се до данас није променило. Он ратове и даље сматра оправданим средством помоћу кога се може стати на пут разним облицима тлачења и зла. Али као што је то био случај током читаве људске историје, само Бог има право да одреди када ће се такви ратови водити и ко ће у њима учествовати. Као што смо видели, Бог је већ одредио када ће почети рат којим  ће стати на пут злу и којим ће осветити потлачене. Он је такође одредио да ће тај рат водити његов Син, Исус Христ. То значи да Бог не одобрава ратове који се данас воде, без обзира на то колико можда изгледају оправдано.

Да то представимо једним примером: Двојица браће су се потукла док им је отац био на послу. А онда су га позвали телефоном да му се жале. Први је рекао како је онај други почео да се туче, а други је рекао како га је овај изазивао. Сваки од њих се надао да ће отац стати баш на његову страну. Али кад их је обојицу саслушао, рекао им је да престану да се туку и да ће он решити ствари кад се врати кући. Мало су се смирили, а онда су опет почели да се туку. Кад се отац вратио кући, није стао ни на чију страну већ их је обојицу казнио зато што га нису послушали.

И данас се зараћене стране често моле Богу за помоћ. Али у данашњим ратовима Бог не стаје ни на чију страну. Његова Реч недвосмислено каже: „Никоме не враћајте зло за зло“ и „не освећујте се“ (Римљанима 12:17, 19). Осим тога, он је јасно рекао да људи треба да стрпљиво чекају да он узме ствари у своје руке, што ће свакако и учинити кад дође Армагедон (Псалам 37:7). Када људи не чекају на Бога већ воде ратове једни против других, он то сматра агресијом која у њему изазива незадовољство и љутњу. Зато ће кад дође Армагедон изразити сав свој гнев и једном засвагда решити све сукобе тако што ће прекинути „ратове до краја земље“ (Псалам 46:9; Исаија 34:2). У суштини, Армагедон ће бити рат којим ће се окончати сви ратови.

То је само један од многих благослова које ће донети Божје Краљевство. Исус је споменуо управо ту власт када је у добро познатој молитви рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Осим што ће уклонити све ратове, Божје Краљевство ће уклонити и зло са земље, што је прави узрок свих ратова * (Псалам 37:9, 10, 14, 15). Зато је сасвим разумљиво што Исусови следбеници једва чекају да дође Божје Краљевство (2. Петрова 3:13).

Али колико ћемо још морати да чекамо да Божје Краљевство уклони сву патњу и све зло? На основу испуњења библијских пророчанстава можемо закључити да живимо у „последњим данима“ овог злог света (2. Тимотеју 3:1-5). * Ускоро ће се и ти последњи дани завршити и након Армагедона Божје Краљевство ће преузети власт над земљом.

Као што смо већ споменули, у том рату ће бити уништени они који се „не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Солуњанима 1:8). Али немојмо заборавити да Богу није драго да ико погине, чак ни они који су зли (Језекиљ 33:11). Баш зато што не жели да у том рату ико погине, он се побринуо да се добра вест о нашем Господу Исусу проповеда „по целом свету за сведочанство свим народима“ пре него што дође крај (2. Петрова 3:8, 9; Матеј 24:14; 1. Тимотеју 2:3, 4). Захваљујући томе што Јеховини сведоци проповедају широм света, људи имају прилику да упознају Бога, да прихвате добру вест о Исусу и да дочекају дан када више неће бити ратова.

^ одл. 9 Божје Краљевство ће уклонити и највећег људског непријатеља, то јест смрт. Као што можете видети у чланку „Питања и одговори“ у овом издању, Бог ће ускрснути многе људе, међу којима ће сигурно бити и они који су изгубили живот у неком рату.

^ одл. 10 Више информација о последњим данима налази се у деветом поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.