Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ИМА ЛИ ИКАКВЕ СВРХЕ МОЛИТИ СЕ?

Зашто се људи моле?

Зашто се људи моле?

„Био сам окорели коцкар. Молио сам се да освојим брдо пара, али од тога није било ништа.“ (Самјуел, * Кенија)

„У школи смо само механички изговарали молитве које смо научили напамет.“ (Тереза, Филипини)

„Молим се када наиђем на проблеме, за опроштење својих греха и за то да будем бољи верник.“ (Магдалена, Гана)

На основу наведених изјава може се видети да се људи моле за много тога и да њихови мотиви нису увек племенити. Неки се усрдно моле, док неки то раде готово механички. Па ипак, без обзира на то да ли се моле за успех у школи, за победу свог омиљеног клуба, за своју породицу или за нешто друго, на стотине милиона људи имају потребу да се моле. Нека истраживања показују да се моле чак и они који се не изјашњавају као верници.

Можда сте се и ви у неком тренутку молили или то чините редовно. Без обзира на то, можда се питате има ли икакве користи од молитве и да ли наше молитве неко слуша. Један писац је рекао да је молитва само један „облик терапије“. Неки здравствени стручњаци имају слично гледиште и сматрају да је молитва вид „алтернативне медицине“. Да ли је заиста тачно да је молитва само верски чин који нема неког посебног смисла и који у најбољем случају служи у неке терапеутске сврхе?

С друге стране, према ономе што пише у Библији, молитва представља нешто више од неког вида терапије. У Библији стоји да неко заиста слуша молитве које су упућене на прави начин и за праве ствари. Да ли је то тачно? Погледајмо неке чињенице.

^ одл. 3 Нека имена су промењена.