Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ИМА ЛИ ИКАКВЕ СВРХЕ МОЛИТИ СЕ?

Како нам молитва може помоћи?

Како нам молитва може помоћи?

Пре него што се прихватимо неког посла, обично се питамо да ли ћемо имати неке користи од тога. Наравно, не мора значити да смо себични ако се нешто слично питамо и што се тиче молитве. Сасвим је нормално што желимо да знамо да ли нам она може помоћи. Чак се и верни Божји слуга по имену Јов питао: „Кад бих га звао, да ли би ми се одазвао?“ (Јов 9:16).

У претходним чланцима смо размотрили чињенице које говоре у прилог томе да је молитва нешто више од верског чина или облика терапије. Прави Бог заиста слуша наше молитве. Ако му се молимо на прави начин и за праве ствари, он ће нас услишити. Он нас позива да му се приближимо (Јаковљева 4:8). Шта онда можемо очекивати ако се будемо редовно молили? Погледајмо само неке од позитивних ефеката које молитва може имати на наш живот.

Унутрашњи мир.

Када смо притиснути проблемима и тешкоћама, сасвим је могуће да се осећамо као да смо на ивици снаге. Библија каже да баш у таквим ситуацијама треба да се непрестано молимо и да изнесемо своје молбе Богу (1. Солуњанима 5:17; Филипљанима 4:6). У њој пише да ће тада ’Божји мир који превазилази сваки ум чувати наша срца и наше мисли‘ (Филипљанима 4:7). Ако излијемо срце нашем небеском Оцу, можемо добити одређену меру спокојства. Он нас заправо подстиче на то. У Псалму 55:22 пише: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети.“

„Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Псалам 55:22)

 Многи људи широм света искусили су тако нешто. Хи Ран из Јужне Кореје каже: „Иако имам озбиљне проблеме, молитва ми помаже да се растеретим и да добијем потребну снагу.“ Сесилија са Филипина каже: „Бринем о својим ћеркама и својој мајци, чије је здравље толико нарушено да ме више не препознаје. Али молитва ми даје снаге да се не секирам толико. Знам да ће ми Јехова помоћи да се и даље бринем о својој породици.“

Утеха и снага у тешкоћама.

Када смо у посебно тешким околностима у којима је можда чак угрожен наш живот или живот наших најближих, молитва ’Богу сваке утехе‘ може нам донети огромно олакшање. У Библији пише да нас он „теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Исус  је у једној посебно тешкој ситуацији „клекнуо и почео да се моли“. Шта се затим десило? „Тада му се појавио анђео с неба и јачао га“ (Лука 22:41, 43). Немија је још један Божји слуга кога су зли људи покушали да спрече да изврши Божју вољу. Он се молио: „А сада, молим те, ојачај моје руке.“ Догађаји који су уследили јасно су показали да му је Бог помогао да савлада своје страхове и да уради оно што је било потребно (Немија 6:9-16). Реџиналд из Гане каже како му је молитва помогла: „Када се молим, нарочито у тешким ситуацијама, имам осећај да сам своје проблеме поверио некоме ко заиста може да ми помогне и ко ме уверава да нема разлога за панику.“ Бог ће нас сигурно утешити кад му се молимо.

Мудрост од Бога.

Неке наше одлуке могу трајно утицати на нас и наше најближе. Како можемо доносити добре одлуке? У Библији стоји: „Ако неком од вас недостаје мудрости [нарочито у тешкоћама], нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима, и то без прекоравања, и он ће му је дати“ (Јаковљева 1:5). Ако се молимо за мудрост, Бог нам својим светим духом може помоћи да донесемо добре одлуке. У ствари, можемо се конкретно молити за то да добијемо свети дух. Исус је рекао да ће наш „Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13).

„Непрестано сам се молио Јехови да ми помогне да донесем исправну одлуку“ (Квабена, Гана)

Чак се и он молио када је требало да донесе важне одлуке. У Библији пише да је пре него што је изабрао дванаесторицу апостола целу ноћ провео у молитви Богу (Лука 6:12).

Попут њега, многима је ојачало веру то што су видели да им је Бог услишио молитве и помогао им да донесу добре одлуке. Једна Филипинка по имену Регина нашла се у заиста тешкој ситуацији када је изгубила мужа, остала без посла и наишла на проблеме у одгајању своје две ћерке. Она је рекла да се у потпуности ослања на Јехову у молитви и да јој то помаже да доноси мудре одлуке. Квабена из Гане је испричао у којој је ситуацији он молио Бога за вођство: „Изгубио сам добро плаћен посао у грађевинарству.“ Размишљао је о томе шта би могао да ради. Он је рекао: „Непрестано сам се молио Јехови да ми помогне да донесем исправну одлуку. Уверен сам да ми је он помогао да нађем посао који ми омогућава да збринем своје физичке и духовне потребе.“ И ви можете осетити Божје вођство у свом животу ако се будете молили за помоћ при доношењу важних одлука.

Овде је било речи о само неколико позитивних ефеката молитве. (Више примера је наведено у оквиру „Шта нам молитва може донети“.) Али да бисте се у потпуности уверили у то колико је молитва корисна, неопходно је да најпре упознате Бога и сазнате шта је његова воља. Уколико то желите, можете се обратити Јеховиним сведоцима, који ће врло радо проучавати Библију с вама. * То може бити први корак који ће вам помоћи да се приближите Богу, „који слуша молитве“ (Псалам 65:2).

^ одл. 14 Више информација можете добити од Јеховиних сведока у вашем крају или путем веб-сајта www.jw.org.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Које добре вести се налазе у Светом писму?

Сазнајте какве вести Бог има за нас, зашто је важно да их сви чују и шта треба да урадите.

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Ко су Јеховини сведоци?

Колико Јеховиних сведока познајете? Шта знате о нама?