Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2015.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

С којим се потешкоћама Ирод суочио приликом реконструкције храма у Јерусалиму?

Краљ Соломон је изградио храм на једном брду у Јерусалиму. Са источне и западне стране брда подигао је потпорне зидове и тако је добио терасасто земљиште око храма. Ирод је желео да изгради раскошнији храм, па је почео да поправља и проширује постојећи.

Да би проширили терасасто земљиште на северној страни храма, Иродови градитељи су изравнали већи део тог терена. Зараван на јужној страни је проширена за 32 метра. Тај проширени део заравни се ослањао на читав низ камених потпорних лукова и масиван потпорни зид. На неким деловима овај зид је био висок и до 50 метара.

Ирод је водио рачуна о томе да не вређа верска осећања Јудејаца нити да поремети храмску службу и приношење жртава. Јудејски историчар Јосиф Флавије је рекао да је Ирод чак омогућио да се свештеници обучавају зидарским и тесарским пословима како на свето тло не би крочио нико ко на то није имао право.

Ирод није доживео да види завршетак радова. Године 30. н. е., радови су трајали већ 46 година (Јован 2:20). Храм је завршен за време владавине Иродовог праунука, Агрипе II, средином првог века н. е.

Зашто су становници Малте помислили да је апостол Павле убица?

Богиња правде (лево) удара богињу неправде

Могуће је да су неки људи са Малте били под утицајем грчке религије. Размотримо шта се десило када је Павле доживео бродолом у близини Малте, као што је записано у Делима апостолским. Након што је ставио нарамак грања на ватру која је наложена да би се бродоломници угрејали, једна змија отровница га је угризла и остала да му виси на руци. Тада су острвљани рекли: „Овај човек мора да је убица! Избавио се из мора, али правда му не допушта да живи“ (Дела апостолска 28:4).

Овде се за правду користи грчки израз дике. Осим што означава правду, ова реч у грчкој митологији означава и богињу правде. Веровало се да она прати дешавања на земљи и извештава Зевса о неправдама које нису разоткривене, како би кривци били кажњени. Према једној књизи, становници Малте су можда овако размишљали: „Премда се Павле избавио из мора, он је на неки начин обележен и сада га је стигла казна богиње Дике . . . у виду уједа змије отровнице.“ Међутим, када је постало очигледно да му змија није наудила, они су променили мишљење.