Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ИМА ЛИ ИКАКВЕ СВРХЕ МОЛИТИ СЕ?

Да ли неко слуша наше молитве?

Да ли неко слуша наше молитве?

Неки сматрају да молитве представљају само губљење времена и да их нико не слуша. Други су се молили неко време, али су стекли утисак да на њихове молитве нико не одговара. Један атеиста је имао своју замисао о Богу и затим се молио: „Кажи ми макар нешто.“ Али рекао је да није чуо ни реч.

Међутим, у Библији пише да Бог заиста постоји и да слуша наше молитве. У њој је одавно записано следеће: „Он ће ти се заиста смиловати кад чује твој вапај; чим га чује, услишиће те“ (Исаија 30:19). На још једном месту у Библији стоји: „Угодна му је молитва честитих“ (Пословице 15:8).

Исус се молио свом Оцу и „био је услишен“ (Јеврејима 5:7)

У њој се наводе и примери људи чије су молитве биле услишене. На пример, у једном стиху стоји да је Исус упућивао „усрдне молитве [...] ономе који га је могао спасти“ и да је био услишен (Јеврејима 5:7). Слични примери налазе се у Данилу 9:21 и у 2. Летописа 7:1.

Зашто онда неки имају утисак да њихове молитве нису услишене? Да би наше молитве биле услишене, неопходно је да се молимо Богу о ком говори Библија, то јест Јехови * и ником другом. Он очекује од нас да се молимо у складу с његовом вољом, то јест да се молимо за оно што он одобрава. Ако то будемо чинили, он обећава да ће чути наше молитве (1. Јованова 5:14). Дакле, да би Бог чуо наше молитве, морамо га упознати и сазнати шта је његова воља.

Многи су се уверили у то да молитва није само неки верски чин, већ да Бог заиста чује и услишава молитве. Један Кенијац по имену Ајзак рекао је: „Молио сам Бога да ми помогне да разумем Библију. Убрзо након тога ми је неко пружио потребну помоћ.“ Хилда са Филипина је у више наврата покушавала да прекине с пушењем. На крају јој је муж рекао: „Што се не би помолила Богу да ти помогне?“ Она је то урадила и после неког времена је рекла: „Просто је невероватно колико ми је Бог помогао. Једноставно више нисам осећала жељу да запалим цигарету. На крају сам успела да оставим пушење.“

Да ли је могуће да Бог жели да услиши и ваше молитве које су у складу с његовом вољом?

^ одл. 6 Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“.