Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КО СУ ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ?

Како се финансира њихов рад?

Како се финансира њихов рад?

Сваке године, Сведоци одштампају на стотине милиона Библија, књига и часописа. Они граде штампарије и друге веће објекте широм света. Имају и на хиљаде објеката у којима се одржавају верски састанци. Ко све то финансира?

Све се финансира искључиво добровољним прилозима (2. Коринћанима 9:7). Године 1879, у другом броју овог часописа писало је следеће: „Верујемо да ’Сионска стражарска кула‘ има ЈЕХОВИНУ подршку и да зато никад неће бити потребно молити људе за финансијску помоћ.“ То се до дан-данас није променило.

Особа која жели да да̂ новчани прилог шаље га директно некој од подружница Јеховиних сведока или га ставља у кутију за прилоге на месту на ком се одржавају састанци. Међутим, нико није приморан да даје прилоге. Такође се не узима десетак нити се наплаћује верска служба или литература. Нико није плаћен за то што проповеда другима, поучава у скупштини или учествује у градњи верских објеката. И сам Исус је рекао: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:8). У представништвима која Сведоци имају у разним земљама раде волонтери. Нису плаћени ни они који раде у главном седишту, укључујући и оне који се брину да активности Сведока широм света буду добро организоване.

„Све активности Јеховиних сведока су добровољне, па тако и давање новчаних прилога. Свако за себе одлучује колико новца ће дати и када ће то учинити.“ (Европски суд за људска права, 2011. године)

Донације се користе и за пружање помоћи у случају неке природне непогоде или друге катастрофе. Први хришћани су радо помагали угроженима (Римљанима 15:26). И данас Сведоци помажу жртвама катастрофа тако што им шаљу храну, одећу и лекове и реновирају или поново граде куће и места за одржавање верских састанака.