Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  септембар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КО СУ ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ?

У шта верују?

У шта верују?

Јеховини сведоци верују да је Свето писмо „надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тимотеју 3:16). Оно помаже људима да упознају Бога и да воде квалитетнији живот.

На пример, у Светом писму се каже: „Једино [си] ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ * (Псалам 83:18). Зато Сведоци верују да је Јехова једини прави Бог и желе да и други сазнају за његово име (Исаија 43:10-12).

Као хришћани, они верују да је Исус, „Син Божји“, * дошао на земљу и постао Месија (Јован 1:34, 41; 4:25, 26). Касније је умро, а затим ускрснуо и вратио се на небо (1. Коринћанима 15:3, 4). С временом је постао Краљ Божјег Краљевства (Откривење 11:15). То је власт која заиста постоји и која ће целу земљу претворити у рај (Данило 2:44). У Библији пише: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11, 29).

„Они верују да им се Бог обраћа преко Библије. Кад год наиђу на неки проблем у животу, они решење траже у Божјој Речи [...] За њих је Божја Реч још увек жива.“ (католички свештеник Бењамин Черајат, немачки лист Münsterländische Volkszeitung)

Јеховини сведоци верују да су савети из Светог писма и данас корисни (Исаија 48:17, 18). Зато се држе онога што стоји у њему. На пример, пошто Свето писмо каже да треба избегавати све оно што може упрљати наш ум и наше тело, они не пуше и не дрогирају се (2. Коринћанима 7:1). Такође не раде оно што се директно осуђује у Библији и зато се не опијају, не краду и не упуштају се у неморалне односе (1. Коринћанима 6:9-11).

^ одл. 4 У многим библијским преводима на српском језику користи се титула „Господ“ уместо Божјег властитог имена, Јехова. Видети фусноту за Постање 2:5 у преводу др Лује Бакотића.

^ одл. 5 Библија указује на Исуса и као на „јединорођеног Сина Божјег“ зато што је Јехова Бог једино њега директно створио (Јован 3:18). Он је створен пре свега другог (Колошанима 1:13-15).

Сазнајте више

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Шта верују Јеховини сведоци?

Сазнајте више о неким нашим основним веровањима.

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Да ли Јеховини сведоци верују да је само њихова религија права?

Да ли је Исус рекао да постоје многи путеви који воде до спасења?