Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  август 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ НАС СМРТ ЗАУВЕК РАЗДВАЈА?

Да ли је реално веровати да ће мртви поново живети?

Да ли је реално веровати да ће мртви поново живети?

Да ли је наивно веровати у ускрсење? Запазимо шта је апостол Павле под Божјим надахнућем написао о томе: „Ако се само у овом животу уздамо у Христа, од свих људи нас треба највише жалити. Али чињеница је да је Христ ускрснуо из мртвих, он је првина од оних који су умрли“ (1. Коринћанима 15:19, 20). Павле је био сигуран да ће бити ускрсење. Штавише, Исусово ускрсење служи као гаранција да је оно могуће * (Дела апостолска 17:31). Зато је Павле рекао за Исуса да је „првина“, то јест да је први који је ускрсењем добио вечни живот. Ако се за Исуса каже да је био први, логично је да ће и други ускрснути.

Јов је рекао Богу: „Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:14, 15)

Зашто још можемо бити сигурни да ће бити ускрсење? Јехова је Бог истине и он „не може да лаже“ (Титу 1:2). Јехова никада није лагао, нити ће икада лагати. Да ли би било логично да обећа да ће бити ускрсење и покаже да је то могуће, а да онда то не испуни? Сама помисао на то је невероватна!

Зашто је Јехова пружио наду у ускрсење? Зато што нас воли. „Кад човек умре, може ли се у живот вратити?“, питао је Јов. „Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:14, 15). Јов је био уверен да ће његов брижни небески Отац једва чекати да га ускрсне. Да ли се Бог променио? „Ја [сам] Јехова, ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Бог и даље једва чека да поново види оне који су умрли, здраве и срећне, баш као што и сваки брижан родитељ чезне да поново види своје дете које је изгубио. Наравно, разлика је у томе што  Бог има моћ да учини оно што жели (Псалам 135:6).

Страшно је када нам неко драг умре, али Бог ће надокнадити сваки губитак

Јехова ће дати моћ свом Сину да донесе неописиву радост онима који пате због губитка својих најмилијих. Каква су Исусова осећања када је реч о ускрсењу? Када је видео колико су Лазареве сестре и његови пријатељи тужни, „Исус је заплакао“. Потом је вратио Лазара у живот (Јован 11:35). Једном другом приликом, Исус је наишао на удовицу из Наина, која је изгубила свог сина јединца. Исус се „сажалио [...] на њу и рекао јој: ’Не плачи‘“. Одмах је ускрснуо њеног сина (Лука 7:13). Дакле, Исус дубоко саосећа са свима којима је смрт однела вољене особе. Зато ће бити веома срећан када њихову тугу буде претворио у радост.

Да ли сте ви изгубили неку драгу особу? Можда сматрате да је смрт нерешив проблем. Међутим, постоји решење — Бог ће преко свог Сина вратити мртве у живот. И не само то — Бог жели да ви то доживите. Он жели да будете тамо и дочекате ваше најмилије. Замислите како с њима планирате шта ћете заједно радити у сву вечност, сигурни да вас више никада ништа неће раставити!

Лајонел, који је раније цитиран, каже: „Када сам сазнао за ускрсење, нисам могао у то да поверујем. Али уверио сам се да је то истина када сам проверио у Библији. Једва чекам да поново видим свог деду.“

Да ли бисте и ви желели да сазнате више о ускрсењу? Јеховини сведоци ће вам у вашој Библији радо показати зашто верују у ускрсење. *

^ одл. 3 Докази који потврђују да је Исус ускрснуо могу се наћи у књизи Библија — Реч Божја или човечија?, на странама 78-86; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 9 Више информација може се наћи у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.