Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  август 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ НАС СМРТ ЗАУВЕК РАЗДВАЈА?

Има ли наде за оне који су умрли?

Има ли наде за оне који су умрли?

Могу ли мртви поново живети?

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО. „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29).

Исус је овим речима указао на будућност, када ће под влашћу његовог Краљевства мртви бити враћени у живот. „Био сам задивљен када сам први пут прочитао Јована 5:28, 29“, каже Фернандо, који је цитиран у претходном чланку. „То ми је дало праву наду и почео сам да позитивније гледам на будућност.“

У прошлости су верне Божје слуге веровале да ће Бог вратити мртве у живот. Томе се надао и Јов. Он је поставио питање: „Кад човек умре, може ли се у живот вратити?“ Био је уверен да може и зато је рекао: „Чекаћу, док не дође избављење моје. Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати“ (Јов 14:14, 15).

Лазарево ускрсење нам пружа дивну наду

Лазарева сестра Марта је такође знала за ускрсење. Након што је Лазар умро, Исус јој је рекао: „Твој брат ће устати.“ Марта му је одговорила: „Знам да ће устати о ускрсењу у последњи дан.“ На то јој је Исус рекао: „Ја сам ускрсење и живот. Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће“ (Јован 11:23-25). Недуго затим, Исус је вратио Лазара у живот. Тај узбудљив библијски запис помаже нам да разумемо шта ће се у већој мери дешавати у будућности. Замислите како ће бити дивно када људи широм света буду ускрсавали!

Хоће ли неко живети на небу?

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО. Божја Реч показује да је Исусово ускрсење другачије од ускрсења осталих осам особа о којима се говори у њој. Тих осам особа је враћено у живот овде на земљи. Али што се тиче Исусовог ускрсења, у Библији пише: „[Исус Христ] је Богу здесна, јер је отишао на небо“ (1. Петрова 3:21, 22). Да ли осим Исуса још неко треба да ускрсне за живот на небу? Он је апостолима рекао: „Кад одем и припремим вам место, поново ћу доћи и примићу вас у свој дом, да и ви будете тамо где сам ја“ (Јован 14:3).

Христ је отишао на небо и ’припремио место‘ за своје ученике. На небу ће живети укупно 144 000 људи (Откривење 14:1, 3). Али шта ће ови Исусови блиски сарадници тамо радити?

 Они ће обављати многе важне задатке. У Светом писму стоји: „Срећан је и свет свако ко има удео у првом ускрсењу. Над њима друга смрт нема власти, него ће бити Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откривење 20:6). Дакле, владаће с Христом над земљом као краљеви и свештеници.

Ко ће ускрснути на земљи?

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО. У Светом писму су записане следеће речи апостола Павла: „Имам наду, коју имају и они, да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15).

Божја Реч нас уверава да ће милијарде људи који су умрли поново живети

Ко су „праведници“ које је Павле споменуо? Осмотрите један пример. Верном Божјем слуги Данилу пред крај живота је било речено: „Почиваћеш, али ћеш устати да добијеш своје наследство на крају дана̂“ (Данило 12:13). Где ће Данило добити своје „наследство“ када ускрсне? „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). И Исус је прорекао: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5). Данило и други који су били верни Богу спадају у „праведнике“ који ће моћи поново да живе на земљи, и то вечно.

Ко су „неправедници“ о којима је Павле говорио? У њих спадају милијарде људи, од којих многи нису имали прилику да сазнају шта пише у Библији и да живе по томе. Након што ускрсну, и они ће добити прилику да упознају и заволе Јехову * и Исуса (Јован 17:3). Сви који одлуче да служе Богу моћи ће да живе заувек, баш као и њихов Бог, Јехова.

Сви који одлуче да служе Богу моћи ће да живе заувек, потпуно здрави и срећни

Како ће изгледати живот на земљи?

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО. Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4). „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род“ (Исаија 65:21).

Замислите како ће бити дивно када у таквом окружењу будемо заједно с рођацима и пријатељима који ускрсну! Али и даље остаје питање: Да ли је реално веровати у ускрсење?

^ одл. 15 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Каква је Божја намера са земљом?

Библија открива зашто је Бог створио земљу, када ће патњи доћи крај и шта у будућности очекује земљу и оне који живе на њој.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Живот у обновљеном рају

Како ће бити обновљен рај на земљи и како ће изгледати живот у рају?