Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јул 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО ЖИВЕТИ С БРИГАМА

Породичне бриге

Породичне бриге

„Недуго након што ми је отац умро, муж ми је рекао да се виђа с другом женом“, каже Џенет. „Убрзо после тога је покупио своје ствари и оставио ме с двоје деце.“ Џенет је нашла посао, али није зарађивала довољно да би могла да отплаћује кредит за кућу у којој су живели и зато су морали да се иселе. Међутим, она није имала само финансијске проблеме. „Потпуно ме је сломила брига око нових одговорности“, присећа се Џенет. „Осећала сам се кривом зато што деци нисам могла да приуштим све што и други родитељи. Чак и сада бринем око тога како други гледају на мене и моју децу. Можда се питају да ли сам предузела све што сам могла да бих спасла брак.“

Џенет

Џенет захваљујући молитви успева да остане смирена и да сачува своје пријатељство с Богом. „Најтеже ми је ноћу, када се све утиша и када чујем само своје неспокојне мисли. Лакше заспим када се молим и читам Библију. Омиљени стихови су ми Филипљанима 4:6, 7: ’Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли.‘ Многе ноћи сам провела у молитви и осећам да ми Јехова пружа утеху.“

Исус је у Проповеди на гори рекао: „Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите“ (Матеј 6:8). То је веома утешно, јер из тога видимо да Бог зна све наше бриге. Али и поред тога, он жели да му се молимо. Зашто? Зато што нам молитва више од свега помаже да му се приближимо. Тада ће се и ’он приближити нама‘ (Јаковљева 4:8).

Молитва нам не помаже само у том смислу што се боље осећамо након што смо изразили своје бриге. Јехова не само што „слуша  молитве“, већ и помаже свима који му се с вером обраћају (Псалам 65:2). Зато је Исус рекао својим ученицима да „увек треба да се моле и да не одустају“ (Лука 18:1). Морамо стално тражити помоћ од Бога, уверени да ће нас наградити због тога што имамо веру. Ако се ’непрестано молимо‘, никада не сумњајући у то да он жели и може да нам помогне, показујемо да заиста имамо веру (1. Солуњанима 5:17).

КАКО НАМ ПОМАЖЕ ВЕРА У БОГА

Како се стиче вера у Бога? Потребно је да ’добро упознамо Бога‘ као особу (Јован 17:3). То постижемо пре свега тако што путем Светог писма упознајемо његов начин размишљања. Читајући Свето писмо сазнајемо да му је стало до сваког од нас и да жели да нам помогне. Међутим, имати праву веру не значи само знати нешто о Богу. Особа која има праву веру блиска је с Богом и дубоко га поштује. Као што се међу људима пријатељство не може развити преко ноћи, тако и наше пријатељство с Богом не настаје одједном. Наша вера у Бога расте с временом ако се трудимо да више сазнамо о њему, ’чинимо оно што је њему угодно‘ и запажамо како нам помаже у животу (2. Коринћанима 10:15; Јован 8:29). Таква вера је помогла Џенет да се избори са својим бригама.

Џенет каже: „Видела сам како ми је Јехова помагао на сваком кораку и то ми је ојачало веру. Много пута смо били жртве неправде и било нам је веома тешко. Много сам се молила и Јехова је увек пружао решење. Често је то било нешто чега се сама никада не бих сетила. Сваки пут кад му захвалим за нешто, сетим се свега што је до тада учинио за мене. Увек је помогао мени и мојој деци кад нам је то било потребно, често баш у правом тренутку. Такође ми је пружио праве пријатеље који му искрено служе. Они су увек уз мене и пружају добар пример мојој деци.“ *

„Разумем зашто Јехова, према Малахији 2:16, каже: ’Мрзим развод.‘ Остављени брачни друг се осећа страшно изневерено. Иако су прошле године откако је мој муж отишао, још увек се понекад осећам усамљено и безвредно. Тада се потрудим да урадим нешто за друге и то ми увек помогне.“ Џенет се боље осећа зато што примењује библијски савет да се не осамљује * (Пословице 18:1).

Бог „дечаку [детету] без оца и удовици помаже.“ (Псалам 146:9, фуснота)

„Највећа ми је утеха“, каже Џенет, „што знам да је Бог отац деци без оца и заштитник удовицама. За разлику од мог мужа, он нас никад неће оставити“ (Псалам 68:5; 146:9). Џенет зна да нам Бог не наноси зло. Напротив, он „великодушно даје свима“ мудрост и ’изузетну снагу‘ како би нам помогао да живимо са својим бригама (Јаковљева 1:5, 13; 2. Коринћанима 4:7).

Али шта ако смо забринути за свој живот?

^ одл. 10 Још неки практични савети о томе како можемо изаћи на крај с бригама могу се наћи у серији уводних чланака „Да ли имате контролу над својим животом?“ у часопису Пробудите се! од јула 2015, који је доступан на сајту www.jw.org.